Алексинцу недостају пешачке и бициклистичке стазе

Разматрајући Стратегију безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац за период од 2022. до 2026. године чланови општинског Савета за саобраћај, на данашњој седници, оценили су да су у поменутом документу јасно истакнути проблеми у саобраћају на овом подручју. Такође, прегледно изнети подаци из ове области у протеклих пет година омогућили су да се јасно донесу неке стратешке мере у циљу безбеднијег саобраћаја у Алексинцу и околини.

Да је ово подручје веома интересантно у саобраћајном смислу, указују и чињенице да кроз ове просторе пролазе два државна пута другог реда и један А реда, односно ауто-пут. На подручју наше општине годишње се у просеку региструју 105 мопеда, 192 мотоцикла и 8844 путничка аутомобила. Ту су, на годишњем нивоу, и 777 теретних и 370 прикључних возила, као и 36 аутобуса. Све ово указује на велики број учесника у саобраћају.

Струка и Агенција за безбедност саобраћаја указали су да на безбедност саобраћаја утиче и чињеница да у граду нема посебних бициклистичких стаза. Зато је препорука да оне убудуће буду грађене и да се што више кретање пешака одвоји од осталих учесника у саобраћају. На ту чињеницу је указао и члан Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац Иван Петровић, који је испитивач прописа Агенције за безбедност саобраћаја и власник Ауто-школе „Зебра”.

− Нама се бициклисти крећу искључиво коловозом. Наравно, користећи исти у смислу Закона о безбедности саобраћаја један метар од десне ивице коловоза. Они врло често не поштују то и зато имамо, и у стратегији је то наглашено, велики број страдалих бициклиста и мотоциклиста. У наредном периоду, пре свега, наставићемо са израдом тротоара искључиво за кретање пешака и израдом пројеката за бициклистичке стазе које су нам неопходне да би ове учеснике у саобраћају могли да одвојимо од кретања моторних возила – каже овај добар познавалац саобраћајних прилика у нашој општини. 

Осим овог тела поменута Стратегија, пре него што буде усвојена, биће подложна суду и остале јавности, као и надлежним институцијама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 20 =