Aleksinački hor na svetskoj sceni

Epidemija korona virusa uticala je na sve aspekte naših živuta, tako da ni kultura nije ostala imuna. Posle više od 6 meseci pauze zbog novonastale situacije, hor „Šumatovac” se ponovo našao na staroj trasi i ponovo je počeo sa radom. Sa novim dirigentom i novim kompozicijama članovi ovog hora se ne predaju. Imaju nove planove, a primaju i nove članove. Pridržavajući se propisanih mera zaštite pripremali su se za nove nastupe, smatrajući da je kultura najbolji lek protiv samoće, otuđenosti i straha. Pre novih, strožijih mera, članovi „Šumatovca” su pripremili nekoliko kompozicija koje su, mada još uvek „neizbrušene”, već našle svoj put.

Aleksinački hor „Šumatovac” učestvovalo je na virtuelnom Internacionalnom horskom takmičenju u Indiji, poslavši snimak kompozicije „Ajde Jano”, Marka Tajčevića.

Da su aleksinački pevači umešni u svojim inerpretacijama, pokazuje činjenica da je pored više od 150 prijavljenih ansambala iz preko 25 zemalja, njihova kompozicija ušla u uži izbor. Ona je prikazana u posebnoj emisiji na You tube kanalu među 40 najuspešnijih.

− Posebno smo ponosni što se zastava Srbije još jednom zbog nas našla među zastavama iz celog sveta, jer smatramo da kultura briše razlike među narodima i pobeđuje svako zlo. Ovo je novi, nužni oblik učešća na festivalima, bez publike i razmene energije, ali jedini moguć u trenutnoj situaciji − ističu u horu „Šumatovac”.

Hor „Šumatovac” je jedini hor iz Srbije čiji je nastup emitovan, među 40 nastupa horova iz Rusije, Belorusije, Španije, Turske, Venecuele, Brazila, Kube, Šri Lanke, Gvatemale, Urugvaja i drugih zemalja, a ovo je bila odlična prilika da bude viđen u društvu vrhunskih horova iz celog sveta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × three =