Алексиначки хор на светској сцени

Епидемија корона вируса утицала је на све аспекте наших живута, тако да ни култура није остала имуна. После више од 6 месеци паузе због новонастале ситуације, хор „Шуматовац” се поново нашао на старој траси и поново је почео са радом. Са новим диригентом и новим композицијама чланови овог хора се не предају. Имају нове планове, а примају и нове чланове. Придржавајући се прописаних мера заштите припремали су се за нове наступе, сматрајући да је култура најбољи лек против самоће, отуђености и страха. Пре нових, строжијих мера, чланови „Шуматовца” су припремили неколико композиција које су, мада још увек „неизбрушене”, већ нашле свој пут.

Алексиначки хор „Шуматовац” учествовало је на виртуелном Интернационалном хорском такмичењу у Индији, пославши снимак композиције „Ајде Јано”, Марка Тајчевића.

Да су алексиначки певачи умешни у својим инерпретацијама, показује чињеница да је поред више од 150 пријављених ансамбала из преко 25 земаља, њихова композиција ушла у ужи избор. Она је приказана у посебној емисији на You tube каналу међу 40 најуспешнијих.

− Посебно смо поносни што се застава Србије још једном због нас нашла међу заставама из целог света, јер сматрамо да култура брише разлике међу народима и побеђује свако зло. Ово је нови, нужни облик учешћа на фестивалима, без публике и размене енергије, али једини могућ у тренутној ситуацији − истичу у хору „Шуматовац”.

Хор „Шуматовац” је једини хор из Србије чији је наступ емитован, међу 40 наступа хорова из Русије, Белорусије, Шпаније, Турске, Венецуеле, Бразила, Кубе, Шри Ланке, Гватемале, Уругваја и других земаља, а ово је била одлична прилика да буде виђен у друштву врхунских хорова из целог света.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =