Toma Zdravković

Aleksinac se seća Tome Zdravkovića: Gost večeri Jelena Tomašević

I ove godine, 20. novembra, u aleksinačkom Domu kulture čuće se pesme Tome Zdravkovića, u izvođenju vrhunskih umetnika.

Treća muzička akademija „Sećanje na Tomu Zdravkovića” počeće u 20 sati, a u programu će učestvovati Jelena Tomašević, grupe Apsolutno romantično i Godfathers, a takođe i duet violina-klavir koji čine Ljubica Simonović Veličković i Bojan Mladenović.
Tokom prethodne dve muzičke akademije u čast boema i legendarnog pevača Tome Zdravkovića nastupili su Ivan Milinković bivši član grupe „Legende”, Hari Varešanović poznatiji kao Hari Mata Hari, Lena Kovačević, Trio Balkan Strings i „Golden Lejdis”.

Toma, za prijatelje Dado, rođen je u Aleksincu 1938. ali su se njegovi roditelji otac Dušan mesar i majka Kosara domaćica pred početak Drugog svetskog rata preselili u Pečenjevce. Toma je počeo da peva već sa 15 godina. Krajem pedesetih godina u Leskovcu upoznaje Silvanu Armenulić koja je sa orkestrom pevala u tamošnjoj kafani „Radan”. Pridružio se njenom orkestru i vrlo brzo naučio da peva narodne, zabavne i starogradske pesme. Potom su usledili angažmani širom tadašnje Jugoslavije sve do odlaska u legendu 30. septembra 1991. godine, u 53. godini života.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ten + 17 =