Toma Zdravković

Алексинац се сећа Томе Здравковића: Гост вечери Јелена Томашевић

И ове године, 20. новембра, у алексиначком Дому културе чуће се песме Томе Здравковића, у извођењу врхунских уметника.

Трећа музичка академија „Сећање на Тому Здравковића” почеће у 20 сати, а у програму ће учествовати Јелена Томашевић, групе Апсолутно романтично и Godfathers, а такође и дует виолина-клавир који чине Љубица Симоновић Величковић и Бојан Младеновић.
Током претходне две музичке академије у част боема и легендарног певача Томе Здравковића наступили су Иван Милинковић бивши члан групе „Легенде”, Хари Варешановић познатији као Хари Мата Хари, Лена Ковачевић, Трио Балкан Стрингс и „Голден Лејдис”.

Тома, за пријатеље Дадо, рођен је у Алексинцу 1938. али су се његови родитељи отац Душан месар и мајка Косара домаћица пред почетак Другог светског рата преселили у Печењевце. Тома је почео да пева већ са 15 година. Крајем педесетих година у Лесковцу упознаје Силвану Арменулић која је са оркестром певала у тамошњој кафани „Радан”. Придружио се њеном оркестру и врло брзо научио да пева народне, забавне и староградске песме. Потом су уследили ангажмани широм тадашње Југославије све до одласка у легенду 30. септембра 1991. године, у 53. години живота.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =