Nasković

Aleksinac kroz periode stvaralaštva Pavla Naskovića

U okviru obeležavanja Dana opštine, juče je u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost otvorena izložba slika akademskog slikara Pavla Naskovića. Aleksinačka likovna publika imala je priliku da vidi živopisne pejzaže Aleksinca i okoline, koji čine retrospektivu umetničkog stvaralaštva našeg sugrađanina.

− Svojim slikama, mozaicima, a bogami i svojim pedagoškim radom ostavio je veliki pečat jer se jedan veliki broj ljudi, njegovih studenata, opredelio za likovno stvaralaštvo. Ono što je bitno za ovu izložbu jeste da je ona prava izložba za ovaj Dan zato što je ovo retrospektiva Aleksinca i okoline. Ono što bih izdvojio jesu panorame Aleksinca koje je autor slikao iz svog dvorišta, i na kojima se vidi isti ugao gledanja ali kroz različite periode izgradnje Aleksinca, odnosno Aleksinac kroz periode stvaralaštva Pavla Naskovića – rekao je, između ostalog, Ivan Matejević otvarajući izložbu. 

Nasković

Postavku „Aleksinac i okolina” čini 16 slika velikog formata, naslikanih kombinovanom tehnikom i uljem na platnu 80-tih i 90-tih godina prošlog veka, a među njima se nalazi i slika koju je Pavle Nasković naslikao davne 1960. godine. Svoju prvu samostalnu izložbu u Aleksincu imao je 1964. godine u holu nekadašnje Gimnazije „Drakče Milovanović”. Učesnik je mnogih kolektivnih likovnih kolonija i grupnih izložbi, samostalno je priredio više od 50 izložbi, a ovom izložbom obeležio je 56 godina svog umetničkog rada.

U razgovoru za naš portal autor izložbe Pavle Nasković kazao je da je aleksinački kraj veoma inspirativan za rad jer se sve nalazi nadohvat ruke, u neposrednoj blizini.

− Vrlo inspirativno je slikati u ovom podneblju, iz razloga što je sve tu, nadohvat ruke, i Morava i Moravica, i predeli Jastrepca, Bovanskog jezera, Subotinca, Sokobanje, predeli Rtnja, tako da sam ja slikajući obišao čitavu teritoriju naše opštine i okoline – rekao je Nasković.

Profesor Nasković pripada onoj grupi umetnika koja slika neposredno u blizini i u direktnom kontaktu sa onim što žele da naslikaju, često iz svog dvorišta, pored puta ili u dubokom snegu.

− Verujem da onaj ko želi da slika može toliko toga u ovome da nađe inspiraciju, jer ja polazim od toga da je najvažnije kako se to sve što se vidi slika, da je mnogo bitnije kako se slika, a ne šta, jer i najjednostavnije drvo sa krošnjom može da bude naslikano kao dobra slika, u bilo kom periodu, proleću, jeseni ili zimi – zaključio je naš sagovornik. 

Nasković

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × 1 =