Алексинац и Житковац у дану потпуне забране кретања

Забрану кретања која је важила од суботе у 13 сати до пет сати у понедељак грађани општине Алексинац су поштовали. То је наш утисак након што смо обишли неколико насеља. За сада немамо података да је алексиначка полиција у том периоду некоме писала пријаву због непоштовања ове мере, па се надамо да је оно што смо јуче забележили фото-апаратом и видели својим очима права слика у свим нашим насељима.

Алексинац је у недељу од првих јутарњих сати па до поподнева, када смо направили снимке, изгледао као место без својих становника. Пешачка зона, која је жила куцавица не само Алексинца, већ и целе општине, сабласно пуста. Само један глас се чује из стана у згради која је окренута главној улици, тек толико да нас посети да ово није напуштен град. Већ средина која се на одговоран начин супроставља корони.

Иста ситуација и у споредним улицама. Тај мир донекле ремети мала група људи, званичника, њих тројица, који се у тишини, уз прописану раздаљину, припремају да положе венац на спомених жртвама НАТО бомбардовања. Тихо, достојанствено и без много помпе, тек да се не забораве и у овим тешким временима, наши суграђани који су нас прерано напустили због зле намере моћника.

А да моћник звани коронавирус неће бити вечан и да ће се наш обичајни живот вратити у нормалу подсећа нас група радника хитне помоћи која је испред Дома здравља у динамичном разговору. На тренутке он прелази у смех. Као да оптимистички поручују „прегрмећемо ми и ово”. А када? Епидемиолози кажу што нам улице буду више личиле на јучерашњи дан, пре ћемо и са мање жртава изаћи као победници.

Током потпуне забране приметили смо неколико возила полиције која су се без ротационих светала, ненаметљиво кретала улицама, вероватно за сваки случај и као упозорење бахатима да није време за непослушност и играње са здрављем нације.

За то време надлежне службе, односно задужени појединци и предузећа, обављали су дезинфекцију терена. Нешто топлије време измамило је ретке појединце на терасама, који су углавном желели да упозоре лица која су дезинфиковала улазе, банкомате, тротоаре да не забораве и њихову зграду.

Слична ситуација је и у Житковцу. Центар потпуно пуст. Нигде никога на видику. Популарна места за дружење и куповину у овом насељу потпуно празна. Железничка станица, симбол места, па и овог дела Поморавља, сабласно празна. Толико тихо, као да поручује биће возова, сада се утишајмо да што пре испратимо незваног госта, опасан вирус.

Таква је ситуација и у осталим местима на путу од Житковца до Гредетина. Само по нека особа је у дворишту, и те окућнице се могу на руку избројати, стоје и знатижељно нас гледају. Остали се повукли неким својим обавезама, односно гледају своја посла. У стилу оно што се мора и није тешко.

 

Један коментар

  1. Kako vas vise nije sramota ,lazete ovaj narod godinama kazite gde ste dezinfikovali ulice ,a jedina ste opstina u Srbiji gde se penzionerima ne deli pomoc.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + three =