Pasuljijada

У Радевцу: Прва пасуљијада

У организацији Месне заједнице Радевац, а уз подршку ОТИС-а из Алексинца, јуче је у овом селу одржана Пасуљијада „Радевце 2018” која је окупила десет екипа. Међу учесницима, осим домаћих такмичара, било је дружина из села Рибарa и Гревцa, које територијално припадају граду Крушевцу и из Чечине, насеља у општини Дољевац.

Прво место трочлани жири доделио је екипи „Мачори” из Чечине, другопласирана је домаћа екипа „Миле Ујда – Зорица”, а трећи су „Врагопери“ из Гревца. Три првопласиране екипе добиле су пехаре, медаље и дипломе, а победник и котлић.

Организатори су задовољни одзивом и надају се да ће наредних година ова манифестација бити још масовнија.

Pasuljijada– У околини имамо много манифестација које су посвећене одређеном догађају, али немамо ни једну намењену пасуљу. А и ово јело је веома значајно за наш крај – објашњава разлоге за организовање Пасуљијаде у Радевцу Дејан Стевановић, члан Савета месне заједнице и један од организатора.

Наш саговорник најављује да ће манифестација постати традицинална и да ће следећи скуп бити наредне године у прелепом амбијенту поред порте Цркве Света Магдалена.
Аница Стаменковић из победничке екипе „Мачори” каже да нема великих тајни у кувању пасуља, јер је то српска – народна храна, и ко зна да је спрема он то и чини.

Pasuljijada– Мало је битна врста пасуља али не треба журити приликом кувања и од меса треба додати мало сланинице и сувих костију – напомиње Аница уз опаску да је дружење најбитније и да је то разлог њиховог честог учешћа на манифестацијама које се одржавају на територији општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + six =