Most

Šta tone na Žitkovačkoj bari?

Radovi na izgradnji novog mosta na Žitkovačkoj bari i dalje izazivaju pažnju javnosti i zbog važnosti ovog objekta, a i priče i legendi koje se vezuju za ovo mesto. Od davnina se pričalo da je dno bare takvo da sve što padne tone na velike dubine. Ovih dana pojavile su se i glasine da graditelji navodno sa ćudima bare ne mogu da izađu na kraj, jer sve što ugrade tone. Da li je baš to tako?

Most

Prema rečima Živadina Lazarevića, šefa gradilišta, radovi na izgadnji mosta se odvijaju po planiranoj dinamici. Po njegovim rečima, trenutno se rade montažni elementi, a počeće i nadogradnja na već postavljenim stubovima. Kako nas je informisao, stubovi (šipovi) su visine i do 20 metara od nivoa asfalta i oni se nalaze u stabilnom sloju zemljišta između gline i stena. Lazarević tvrdi da nema ni reči o tonjenju postavljenih stubova i da neće ni biti jer je sve odrađeno po projektu i proračunu na osnovu određenih istraživačkih mapa. Ovih dana rađeno je i na snižavanju nivoa vode u bari kako bi se radovi odvijali neometano.
Ono što je tačno, kako napominje naš sagovornik, da je na izgrađenom privremenom prelazu na sredini puta došlo do sleganja tla do pola metra, ali da se sada taj proces zaustavio. Po njegovim rečima, nema bojazni od oštećenja privremenog prelaza, a podloga je toliko čvrsta da se može vršiti i asfaltiranje.

Dobra je stvar da radovi teku i da će na jesen nići novi most, a što se tiče glasina one su uvek postojale i postojaće. Možda je naš problem što više verujemo takvim informacijama, nego zvaničnim izjavama.

Most

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + nineteen =