Most

Шта тоне на Житковачкој бари?

Радови на изградњи новог моста на Житковачкој бари и даље изазивају пажњу јавности и због важности овог објекта, а и приче и легенди које се везују за ово место. Од давнина се причало да је дно баре такво да све што падне тоне на велике дубине. Ових дана појавиле су се и гласине да градитељи наводно са ћудима баре не могу да изађу на крај, јер све што уграде тоне. Да ли је баш то тако?

Most

Према речима Живадина Лазаревића, шефа градилишта, радови на изгадњи моста се одвијају по планираној динамици. По његовим речима, тренутно се раде монтажни елементи, а почеће и надоградња на већ постављеним стубовима. Како нас је информисао, стубови (шипови) су висине и до 20 метара од нивоа асфалта и они се налазе у стабилном слоју земљишта између глине и стена. Лазаревић тврди да нема ни речи о тоњењу постављених стубова и да неће ни бити јер је све одрађено по пројекту и прорачуну на основу одређених истраживачких мапа. Ових дана рађено је и на снижавању нивоа воде у бари како би се радови одвијали неометано.
Оно што је тачно, како напомиње наш саговорник, да је на изграђеном привременом прелазу на средини пута дошло до слегања тла до пола метра, али да се сада тај процес зауставио. По његовим речима, нема бојазни од оштећења привременог прелаза, а подлога је толико чврста да се може вршити и асфалтирање.

Добра је ствар да радови теку и да ће на јесен нићи нови мост, а што се тиче гласина оне су увек постојале и постојаће. Можда је наш проблем што више верујемо таквим информацијама, него званичним изјавама.

Most

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =