U Domu kulture počeli dani slavlja

„Dani Tihomira Đorđevića”, posvećeni stvaraocu čiji su rad i delo obeležili naučni i kulturni život Srbije i čoveku koji je postavio temelje etnologije i balkanologije ,počeli su sinoć otvaranjem dve izložbe u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost.

‒ Večeras za nas počinju dani slavlja, dani obeležavanja 150 godina od rođenja Tihomira Đorđevića. On nije rođen ovde, ali je veći deo detinjstva i rane mladosti proveo u Aleksincu i neke od najznačajnijih poduhvata za srpsku kulturu pokrenuo je upravo u našem gradu i zato mu se mi u Centru za kulturu i umetnost u saradnji sa ostalim ustanovama kulture odužujemo jednom ovakvom manifestacijom – rekla je direktorka CKU, Maja Radoman Cvetićanin i naglasila da bi i u kulturnom kalendaru Srbije trebalo da se jedan dan odredi samo za Tihomira Đorđevića.

Izložba Tihomir Đorđević

Izložba, koja kroz dokumente, fotografije i odlomke iz izabranih tekstova sadrži najznačajnije podatke o životu i radu ovog naučnika i akademika, pokazuje i kako se pristupa nauci i svim poslovima u proučavanju narodnog života. Priređivač je Vladana Stojadinović, a dobijena je od Narodne biblioteke „Njegoš” iz Knjaževca.

Druga izložba koju je pripremio Srđan V. Stojančev, novinar i nekadašnji predsednik Srpskog bibliografskog društva, pruža Aleksinčanima priliku da vide prva i retka izdanja knjiga, udžbenika. putopisa, godišnjaka i periodičnih izdanja Tihomira Đorđevića. To je samo mali deo onogo što je iza sebe ostavio ovaj etnolog, istoričar i univerzitetski profesor, a u periodu od 1896. do 1940. godine ostavio je blizu hiljadu bibliografskih jedinica.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 + ten =