U Aleksincu 120 profesora fizike

Aleksinac je još jednom poslao lepu sliku o sebi kao dobrom domaćinu i organizatoru, a Konferencija o nastavi fizike u srednjim školama još jednom dobila potvrdu da je reč o jasno koncipiranom i prepoznatljivom naučnom skupu na Balkanu – zaključak je i učesnika i organizatora ovogodišnjeg okupljanja fizičara u našem gradu od 9. do 11. marta.

Konferencija fizičara

Na šestoj Konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama učestvovalo je preko 120 srednjoškolskih i univerzitetskih profesora i eksperata iz zemalja u regionu i Francuske i 12 učenika čiji su radovi odabrani na konkursu „Eksperimentalni rad učenika srednjih škola iz fizike”.

Bratislav Simić
Prof. Bratislav Simić

‒ Ostvareni su ciljevi ovogodišnjeg skupa fizičara u našem gradu. Upoznali smo se sa najnovijim dostignućima u oblasti fizike, sa otkrićem gravitacionih talasa, a to je naučni rad koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, govorili smo šta bi jedan ugledni čas trebalo da sadrži da bi učenicima bio što zanimljiviji i kako bi sa njega poneli što više znanja, govorili smo o različitim metodama prenosa fizike učenicima, o udžbenicima koji se koriste u nastavi i o udžbenicima kakvi bi trebalo da budu, o primeni savremenih sredstava u nastavi, a razmenjena su i iskustva o završnim ispitima i maturama u zemljama regiona – kaže profesor fizike u Aleksinačkoj gimnaziji i član Organizacionog odbora, Bratislav Simić i napominje da je ovom prilikom na najbolji način prezentovano i školstvo na nivou naše opštine.

Prva nagrada otišla u Varaždin 

Nakon prezentacije 12 radova odabranih na konkursu „Eksperimentalni rad učenika srednjih škola iz fizike”, žiri je prvu nagradu dodelio Mihaelu Levaniću iz Varaždina za rad Mali Teslin transformator, druga nagrada pripala je Viktoriji Jovevoj iz Velesa za rad Zavisnost magnetnog polja od temperature, a treća Ognjenu Buđenu iz Trebinja za rad Kirijev motor.

Pod pokroviteljstvom Skupštine opštine, ovaj skup su organizovali Aleksinačka gimnazija, Poljoprivredna škola „Šumatovac”, Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević”, Društvo fizičara „Niš” i niška podružnica Društva fizičara Srbije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + eighteen =