Dani jagoda

Proizvodnju jagoda nastavili najuporniji

Proizvodnja jagoda u aleksinačkom kraju sve je teža i neizvesnija. To se videlo i na „Danima jagoda”, koji su ove nedelje u porti gredetinske crkve, dvanaesti put okupili proizvođače ovog voća. Bilo ih je nešto više od prošle godine, ali i oni malobrojni koji su došli da izlože svoje plodove, kažu da se moraju preduzeti ozbiljni koraci kako bi se zaustavio trend opadanja proizvodnje i poboljšali uslovi za uzgoj jagoda.

Dani jagoda
Najmlađi izlagač, Vasilije Nikolić iz Gredetina
Dani jagoda
Sortu kleri doneo je Božidar Marinković iz Gadžinog Hana

Na ovogodišnjim „Danima jagoda” bilo je 14 izlagača. Pored jagodara iz Gredetina, koji su bili najbrojniji, na smotri izložbenog karaktera, učestvovali su i proizvođači iz susednog Krušja, Malog Drenovca, zatim Ražnja, kruševačkog sela Veliki Šiljegovac i opštine Gadžin Han.

Dani jagoda
Pored jagoda, degustirala se i trešnja 

I pored malog broja izlagača, posetioci ovogodišnjih „Dana jagoda” mogli su degustirati čak sedam sorti ovog voća. Pored najzastupljenije zenge zengane, u ponudi su bile i asia, alba, roksana, džoli, kleri i sibila.

Proizvođači iz drugih opština potvrdili su nam da je i kod njih jagodarstvo u opadanju i da je sve manje onih koji se odlučuju da započnu ovu proizvodnju.

‒ U odnosu na to kako je bilo nekih godina, samo jedan procenat nekadašnjih proizvođača je nastavio da se bavi jagodarstvom. Mladi naraštaj je otišao iz sela. Sela se zatvaraju, a proizvodnjom se bavi samo nekoliko porodica i to na nekom manjem prostoru – kaže nam Božidar Marinković iz Gadžinog Hana.

Dani jagoda
Direktorka OTIS-a Milena Maksimović sa učesnicima manifestacije
Dani jagoda
Predstavnici lokalne samouprave predvođeni načelnikom Draganom Jovanovićem

 

 

 

 

 

 

 

Ovdašnji jagodari ističu da je cena za strano tržište slična onoj koju nude lokalni otkupljivači, pa je mala količina jagoda sa aleksinačkog područja ove godine prešla državne granice.

Dani jagoda

Sve u svemu, organizatori manifestacije, Udruženje „Jagoda” iz Gredetina nastavljaju sa tradicijom okupljanja jagodara sa nadom u bolje dane, a podršku u tome, pored lokalne samouprave, pružaju i Opštinska organizacija za turizam i sport i Centar za kulturu i umetnost Aleksinca.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + five =