Pripreme za jubilej – 25. godišnjica hramovne slave u Žitkovcu

Pripreme za obeležavanje Sabora svetog arhangela Gavrila, hramovne slave žitkovačke crkve, odvijaju se na dva fronta. Na krovu i kupolama hrama postavlja se izolacija, a bakar se zamenjuje prohromskim limom. Uporedo se odvijaju radovi na adaptaciji zgrade u kojoj se nalaze prodavnica i parohijski dom.

Sabor

S druge strane, uveliko teku pripreme prigodnog kulturno umetničkog programa za obeležavanje slave i jubileja, 25 godina od prve slave ovog hrama. Izložba ikona, slika, crkvenih relikvija i predmeta primenjene umetnosti biće otvorena 21. jula u crkvi, a na istom mestu, 25. jula posetioci će moći da slušaju pojanje crkvenog hora i poeziju koju će govoriti pesnici iz Žitkovca, Aleksinca i Smedereva.

Po tradiciji, na sam dan slave, 26. jula organizuje se veče narodnih pesama i folklora na kome se očekuje učešće pevača amatera i kulturno-umetničkih društava. Planirano je da se ova priredba održi na platou Tržnog centra, a u slučaju kiše, program će se održati u sali bioskopa.

Sabor

Proslavu Sabora svetog Arhangela Gavrila organizuju Crkvena opština Žitkovac i Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj” uz pomoć Centra za kulturu i umetnost i biblioteke „Vuk Karadžić” iz Aleksinca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + 14 =