dom zdravlja

Od boginja obolelo 188, među njima 19 zdravstvenih radnika

Do sredine februara, broj obolelih od malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac dostigao je 188, navodi se u najnovijem saopštenju Doma zdravlja. Među obolelima je i 19 radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, 14 iz Doma zdravlja i petoro iz Opšte bolnice, što, kako stoji u saopštenju, sve ozbiljnije narušava rad ovih ustanova, pa se apeluje na pacijente da imaju više razumevanja.

Nadležni ističu da se male boginje prenose kapljičnim putem, da se virus širi u okolni vazduh govorom, kašljanjem i kijanjem, ali i direktnim kontaktom sa sekretima obolele osobe koji dolaze iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama iz usta obolelog. Pošto se virus veoma lako prenosi sa čoveka na čoveka, moguće je zaraziti i više od 90 procenata osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim tokom zaraznog perioda, ako osobe iz kontakta nisu vakcinisane ili nisu prebolele male boginje. Virus opstaje na predmetima i površinama do 2 sata.

Uz napomenu da poslednjih dana raste broj obolele dece iz kontakata i da se očekuje dalje širenje epidemije među nevakcinisanim osobama bez obzira na starosnu dob, u Domu zdravlja još jednom ističu da je jedina prava mera prevencije – vakcinacija.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + ten =