Osnovna muzička škola Aleksinac

Note i na novoj adresi

Problem sa kojim se Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević” već godinama unazad suočava, a to je nedostatak prostora, od ove školske godine je donekle ublažen. Nakon adaptacije i pregrađivanja prostorija nekadašnje redakcije „Reči radnika” u ulici Dušana Trivunca, a koje će škola koristiti narednih pet godina, dobijene su četiri učionice za izvođenje individualne i grupne nastave. U novom prostoru biće realizovani časovi gitare, flaute, violine, a po potrebi i klavira.

Marko Jelenić OMŠ
direktor Marko Jelenić

Ove prostorije škola je trebalo znatno ranije da preuzme, ali neizmerni dug za struju koji je ostao nakon gašenja JNIRTVP „Reč radnika” prolongirao je početak radova na uređenju prostorija.

Zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je ustupila ovaj prostor koji će nam olakšati rad. Ali, to još uvek nije ono što uvažava sve specifičnosti nastave u muzičkim školama – kaže direktor Marko Jelenić i napominje da je za školu sa blizu 300 učenika neophodno više učionica.

I ova školska godina je potvrdila da interesovanje za muzičku školu ne jenjava. U prvi razred na sedam instrumentalnih odseka, upisano je 107 učenika. U Aleksincu u matičnoj školi njih 77, a u isturenim odeljenjima u Ražnju i Sokobanji po 15 prvaka. Zbirno gledajući, školsku 2017/2018. u Aleksincu pohađa 297, u Ražnju 43, a u Sokobanji 60 učenika.

OMŠ Vladimir Đorđević Aleksinac
Najveće interesovanje je za klavir i to je najzastupljeniji odsek sa oko 150 učenika. Veliko interesovanje i dalje vlada za gitaru, flautu i violinu, a nešto manje za harmoniku. Sve učenike koje nismo mogli da primimo, kao i one mlađeg uzrasta, usmerili smo u muzičku radionicu koja radi već desetak godina i koja je neka vrsta pripremne nastave – navodi Jelenić i ističe da trenutno imaju dobru grupu učenika koja će naredne godine biti upisana u prvi razred.

Pored redovne nastave, ovu ustanovu očekuje i bogata koncertna aktivnost kao i brojna takmičenja sa kojih se učenici redovno vraćaju ovenčani nagradama.
Prvi koncert je već krajem septembra, a to je tradicionalni koncert dobrodošlice prvacima, zatim slede aktivnosti u okviru „Dečje nedelje”, koncert povodom Dana škole i naravno tradicionalni Novogodišnji koncert.
Naredne godine OMŠ „Vladimir Đorđević” će biti domaćin drugog po redu Međunarodnog festivala harmonike „Viva harmonika”. Podsetimo, prvo izdanje ovog festivala održano u martu ove godine, okupilo je 60 takmičara iz cele Srbije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + 17 =