Izložba u čast jubileja žitkovačke crkve

Povodom 25 godina crkve Svetog Arhangela Gavrila u Žitkovcu u subotu , 21. jula, u ovom hramu je otvorena izložba ikona, slika, duboreza i predmeta primenjene umetnosti. Izloženi su radovi sedmoro autora, protojereja Vukadina Vukadinovića (1908-1990), prof. dr Svetozara Vukadinovića, Radiše Rakića (1950-2006), Viobrana Golubovića, Gordane Ristić, Zorana Živkovića i Natalije Karić Slijepčević (1942-2017).

Dr Svetozar Vukadinović

Pozdravljajući prisutne, paroh žitkovački Aleksandar Lukić je izrazio zadovoljstvo što je ova kvalitetna izložba otvorena u čast  jubileja i slave crkve Svetog Arhangela Gavrila i što je motiv više da naredne godine obeležavanje hramovne slave traje nedelju dana i bude ispunjeno još brojnijim sadržajima.

Andrijana Zlatković

Najveći deo službovanja protojerej Vukadin Vukadinović proveo je u Žitkovcu i okolnim naseljima, a iza sebe je ostavio preko 500 ulja na platnu i veliki broj crteža.

– Moj otac je tokom rata naslikao najveći broj ikona po narudžbini vernika, dobijena sredstva ulagao je u crkve, a jedan deo u školovanje moje sestre i mene. Posle Drugog svetskog rata njemu je bilo prećeno od pojedinih predstavnika komunističke vlasti, ali on se nije odrekao službe i slikanja – rekao je profesor dr Svetozar Vukadinović i pročitao originalan tekst pretnje na papiru koji je sačuvan do današnjih dana.

Andrijana Zlatković, unuka pokojnog slikara Radiše Rakića iz Moravca, koji je i tokom devedesetih godina izlagao povodom slave žitkovačke crkve, pročitala je prigodnu pesmu, a potom je izložbu zvanično otvorio slikar i pesnik Zlatko Pavlović. On je je za izložene radove rekao da su pravo duhovno i svetovno bogatsvo i prisutne darivao stihovima.

Ova izložba biće dostupna javnosti sve do 29. jula.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + eleven =