Изложба у част јубилеја житковачке цркве

Поводом 25 година цркве Светог Архангела Гаврила у Житковцу у суботу , 21. јула, у овом храму је отворена изложба икона, слика, дубореза и предмета примењене уметности. Изложени су радови седморо аутора, протојереја Вукадина Вукадиновића (1908-1990), проф. др Светозара Вукадиновића, Радише Ракића (1950-2006), Виобрана Голубовића, Гордане Ристић, Зорана Живковића и Наталије Карић Слијепчевић (1942-2017).

Др Светозар Вукадиновић

Поздрављајући присутне, парох житковачки Александар Лукић је изразио задовољство што је ова квалитетна изложба отворена у част  јубилеја и славе цркве Светог Архангела Гаврила и што је мотив више да наредне године обележавање храмовне славе траје недељу дана и буде испуњено још бројнијим садржајима.

Андријана Златковић

Највећи део службовања протојереј Вукадин Вукадиновић провео је у Житковцу и околним насељима, а иза себе је оставио преко 500 уља на платну и велики број цртежа.

– Мој отац је током рата насликао највећи број икона по наруџбини верника, добијена средства улагао је у цркве, а један део у школовање моје сестре и мене. После Другог светског рата њему је било прећено од појединих представника комунистичке власти, али он се није одрекао службе и сликања – рекао је професор др Светозар Вукадиновић и прочитао оригиналан текст претње на папиру који је сачуван до данашњих дана.

Андријана Златковић, унука покојног сликара Радише Ракића из Моравца, који је и током деведесетих година излагао поводом славе житковачке цркве, прочитала је пригодну песму, а потом је изложбу званично отворио сликар и песник Златко Павловић. Он је је за изложене радове рекао да су право духовно и световно богатсво и присутне даривао стиховима.

Ова изложба биће доступна јавности све до 29. јула.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 5 =