dr Rodoljub

Epidemija konačno jenjava?

Epidemija malih boginja, koja je u Aleksincu proglašena pre nešto više od dva i po meseca, konačno počinje da pokazuje prve znake opadanja novoobolelih. Prema podacima epidemiološke službe u Aleksincu, do sada je registrovano 656 pacijenata sa kliničkom slikom malih boginja. Bolest nije zaobišla ni zdravstvene radnike koji su u najvećoj meri bili u kontaktu sa obolelima, pa je u aleksinačkom Domu zdravlja zaraženo 25, a u Opštoj bolnici 16 radnika.

‒ Ovo nije broj ljudi koji su oboleli na današnji dan, već ukupan broj obolelih do sada. Mnogi od njih, velika većina već je prebolela male boginje. Praktično od negde polovine marta dobijamo manji dnevni priliv, prvi put. Znači imali smo neprekidni rast, bilo je situacija kada dnevno stigne i 20 novoobolelih. To je bilo pre nekih mesec i više dana – kaže direktor aleksinačkog Doma zdravlja dr Rodoljub Živadinović i dodaje da od izbijanja osipa do potpunog ozdravljenja prođe od 10 do 15 dana.

Iako epidemija počinje da jenjava, doktor Živadinović kaže da je trenutno veoma teško dati tačne prognoze da li će se ovaj trend nastaviti, ali da svakako ne treba očekivati da se epidemija brzo završi.

‒ Niko ne može da zna ni kada će da bude sredina epidemije, a kamo li kada će da stane, ali evo ovih par poslednjih nedelja nam ukazuju da smo možda dostigli vrhunac epidemije i da lagano počinje da pada. Očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti i da će u neko dogledno vreme, od nekoliko meseci, epidemija potpuno da stane – objašnjava naš sagovornik.

S obzirom da je zaraznost kod ove bolesti veoma izražena, čak 90% onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu dobiti male boginje. Stoga naš sagovornik apeluje na obolele da izbegavaju fizičke kontakte i da borave kod kuće, kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + seventeen =