Lazarevi zmajevi

Vikend u znaku vitezova i Grka

Manifestacija „Kulturno leto” i predstojećeg vikenda nudi raznovrstan program. Vikend ponudu sutra će otvoriti pozorišna predstava za decu „Svet bajki” u kojoj se pojavljuju princ Filip iz „Uspavane lepotice”, Snežanina zla maćeha, čarobnjak Merlin, mačak u čizmama i iz realnog sveta, devojčica Nevena. U predstavi igra i glumica Jelena Stajkovac.

U subotu, 4. avgusta, celovečernji koncert će održati orkestar GKUD „Aleksinac”. Kao gosti nastupiće Pevački etno ansambl „Lazarice” iz Kruševca, a viteško mačevanje publici će dočarati članovi Viteškog udruženja „Lazarevi zmajevi”, takođe iz Kruševca. UG „Radinost” priprema modnu reviju i izložbu domaće radinosti.

Pozorišna predstava i koncert održavaju se u amfiteatru ispred biblioteke od 20 sati, a u slučaju kiše u Domu kulture.

Za nedelju, 5. avgust, planiran je koncert orkestra mladih opštine Lavrio kojim rukovodi Eftihis Zarb. Nastupom muzičara iz pobratimskog Lavria biće zatvorena nedelja srpsko-grčkog prijateljstva koja je počela u ponedeljak 30. jula.

Pevački etno ansambl „Lazarice” osnovan je 2010. godine po ideji profesora muzike Živke Petrović. Zbog brojnih nagrada i nastupa, kako u zemlji tako i inostranstvu i stalnog istraživanja muzičke prošlosti, ansambl je opravdao zvanje čuvara narodne baštine. Osim akapela pevanja, zahvaljujući orkestru neguju i instrumentalnu muziku. Ansambl prikuplja i zapise starih pesama kao i zapise o narodnim običajima i obredima.

U konkurenciji 20 ansambala i etno grupa, „Lazarice” su u Bjeljini 2012. osvojile prvo mesto.

Foto sa naslovne: Izvor fejsbuk 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + six =