Aleksinačka gimnazija i nova reforma obrazovanja

Aleksinačka gimnazija je u novu školsku godinu ušla sa 103 učenika prvog razreda.Trideset ih je u odeljenju prirodno-matematičkog smera, u dva odeljenja društveno-jezičkog smera upisano je maksimalnih 60, a u bilingvalno srpsko-rusko odeljenje prirodno matematičkog smera 13 učenika. Ovaj broj nije konačan jer je stiglo desetak zahteva učenika iz drugih škola za upis u prirodno-matematičko odeljenje ali se čeka dozvola resornog ministarstva za upis preko predviđenog broja.

Novu generaciju gimnazijalaca dočekale su bitne promene u programima nastave i učenja a time i dva časa više nedeljno iz novih obaveznih izbornih programa.

Danijela Veljkovic– Nova reforma gimnazijskog obrazovanja donosi učenicima mogućnost da od četiri ponuđena, izaberu dva programa koja će pohađati tokom prve godine u gimnaziji. U našoj školi učenici su mogli da biraju da li će to biti časovi iz četiri izborna programa „Zdravlje i sport”, „Jezik, mediji i kultura”, „Pojedinac, grupa i društvo” i „Primenjene nauke” – kaže direktorka Aleksinačke gimnazije mr Danijela Veljković i napominje da i dalje ostaju časovi veronauke i građanskog vaspitanja.

Direktorka Veljković smatra da sa ovim suštinskim promenama nastava nije usmerena ka sadržajima nego ka ishodima, ka onome šta je učenik na kraju školske godine sposoban da uradi.

Upravo započeta školska godina donosi još jednu krupnu novinu a to je uvođenje velike mature. Generacija koja je sada započela školovanje u gimnaziji polagaće opštu maturu na kraju školske 2021/2022. godine i ona će im davati pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita, osim na studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti kao što to iziskuju fakulteti umetnosti.

Grupu učenika iz srpsko-ruskog odeljenja i njihove profesore uskoro očekuje put u Rusiju i poseta Državnom univerzitetu “Lobačevski”. Prema rečima Danijele Veljković ova poseta je u skladu sa memorandumom o saradnji ovog Univerziteta i Aleksinačke gimnazije. Inače, tamo su studiranje kao stipendisti upravo započeli ovogodišnji maturanti gimnazije, Ilija Marjanović i Filip Marković.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 3 =