Aleksinac ugostio „Čitaliće“

Međunarodna smotra čitalaštva „Čitalići 2018“ održana je ovog vikenda u Aleksincu . Završna manifestacija kao kruna celogodišnjih aktivnosti okupila je veliki broj učenika, učitelja, nastavnika i bibliotekara iz cele Srbije, kao i goste iz Republike Srpske i predstavnike Dopunske škole srpskog jezika u Nemačkoj.

„Čitaliće“ u Aleksincu otvorio je pesnik Gradimir Stojković, a prisutne su pozdravili i autor projekta Maja Radoman Cvetićanin, direktor biblioteke „Vuk Karadžić“ Vojkan Popović i direktor OŠ „Vožd Karađorđe“ Milan Veljković. Ovaj projekat, koji za cilj ima razvijanje i negovanje veština čitanja i razumevanja pročitanog, podržali su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo kulture, a Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio je akreditaciju konferencije „Čitalići na Vukovom putu“.

Uporedo sa programom „Rječnik, blago Srbije“, u kome su učestvovali pesnici i školske delegacije, na platou ispred Doma kulture organizovana je smotra školskih štandova pod nazivom „Nezaboravljeno blago mog kraja“. Pored uručenja nagrada pobednicima na konkursu čija je tema bila „Dva veka Vukovog rječnika“, proglašeni su i pobednici takmičenja klikeraša koje je održano u prostorijama OŠ „Vožd Karađorđe“, a nagrada je dodeljena i školi koja je imala najlepši štand.

Gosti Aleksinca su bili u prilici da pogledaju i predstavu „Kirija – naša deca“ u izvođenju Studija glume, kao i dve izložbe u okviru Noći muzeja, koje su takođe bile posvećene Vuku Karadžiću.

 U okviru „Čitalića 2018“ održano je više radionica za decu i pesnike, kao i konferencija „Čitalići na Vukovom putu“, na kojoj je učešće uzelo desetak predavača.

Kako se čulo ovom prilikom, ukoliko ne bude zainteresovanih škola i ustanova za organizaciju „Čitalića 2019“, postoji mogućnost da Osnovna škola „Milivoj Borović“ iz Mačkata u opštini Čajetina ponovo bude domaćin čitalićima.

2 komentara

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 9 =