rad na crno

Aleksinac: Rad na crno česta pojava

Rad na crno ili takozvani faktički rad nije retka pojava u aleksinačkoj opštini. To potvrđuju i podaci Inspektorata za rad Nišavskog upravnog okruga. Krajem prošle godine, skoro pri svakoj kontroli nađen je radnik bez ugovora, odnosno u proseku na svakih 1,3 nadzora otkriven je rad na crno.

Milica Ljujić
Marija Ljujić, načelnik Odeljenja inspekcije rada Niš

‒ Konkretno, 12. decembra prošle godine imali smo pojačan nadzor baš u gradu Aleksincu i tada je od 24 nadzora, koliko je izvršeno, nađeno petnaestak lica na faktičkom radu – objašnjava Milica Ljujić, načelnik inspekcije rada u Nišu i dodaje da je najviše takvih slučajeva otkriveno u privatnom sektoru.

Prema njenim rečima, poslodavci često kao opravdanje ističu da je neprijavljeni radnik na probnom radu, ali kod inspekcijskih službi takav argument nije prihvatljiv jer i tada mora postojati određena dokumentacija.

‒ Probni rad mora biti pokriven, znači mora biti sklopljen ugovor u smislu Zakona o radu. Da li će to biti ugovor o radnom odnosu ili van radnog odnosa, zakon pruža različite mogućnosti, ali mora biti sklopljen ugovor i izvršena prijava na obavezno socijalno osiguranje – kaže načelnica i podseća da radnik mora imati sklopljen ugovor, kao i obaveznu prijavu na socijalno i penzijsko osiguranje još od prvog radnog dana.

Najviše zabeleženih slučajeva nelegalnog poslovanja je, po rečima načelnice, u domenu ličnih usluga i građevinarstva. Ali bez obzira na činjenicu da je najveći broj neprijavljenih radnika u privatnom sektoru, redovno se kontrolišu i ustanove i organi lokalne samouprave u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
Kako bi se suzbio ovaj negativni trend, koji za sobom povlači i kršenje drugih prava radnika, inspekcija rada pre dve nedelje počela je da realizuje projekat „Reci ne radu na crno” u saradnji sa norveškom vladom.
U okviru projekta otvorena je posebna telefonska linija (0800 300 307) posredstvom koje građani i zaposleni mogu da prijave faktički rad i druge nepravilnosti sa kojima se suočavaju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + 15 =