rad na crno

Алексинац: Рад на црно честа појава

Рад на црно или такозвани фактички рад није ретка појава у алексиначкој општини. То потврђују и подаци Инспектората за рад Нишавског управног округа. Крајем прошле године, скоро при свакој контроли нађен је радник без уговора, односно у просеку на сваких 1,3 надзора откривен је рад на црно.

Milica Ljujić
Марија Љујић, начелник Одељења инспекције рада Ниш

‒ Конкретно, 12. децембра прошле године имали смо појачан надзор баш у граду Алексинцу и тада је од 24 надзора, колико је извршено, нађено петнаестак лица на фактичком раду – објашњава Милица Љујић, начелник инспекције рада у Нишу и додаје да је највише таквих случајева откривено у приватном сектору.

Према њеним речима, послодавци често као оправдање истичу да је непријављени радник на пробном раду, али код инспекцијских служби такав аргумент није прихватљив јер и тада мора постојати одређена документација.

‒ Пробни рад мора бити покривен, значи мора бити склопљен уговор у смислу Закона о раду. Да ли ће то бити уговор о радном односу или ван радног односа, закон пружа различите могућности, али мора бити склопљен уговор и извршена пријава на обавезно социјално осигурање – каже начелница и подсећа да радник мора имати склопљен уговор, као и обавезну пријаву на социјално и пензијско осигурање још од првог радног дана.

Највише забележених случајева нелегалног пословања је, по речима начелнице, у домену личних услуга и грађевинарства. Али без обзира на чињеницу да је највећи број непријављених радника у приватном сектору, редовно се контролишу и установе и органи локалне самоуправе у области безбедности и здравља на раду.
Како би се сузбио овај негативни тренд, који за собом повлачи и кршење других права радника, инспекција рада пре две недеље почела је да реализује пројекат „Реци не раду на црно” у сарадњи са норвешком владом.
У оквиру пројекта отворена је посебна телефонска линија (0800 300 307) посредством које грађани и запослени могу да пријаве фактички рад и друге неправилности са којима се суочавају.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 10 =