U biblioteci predstavljen „Dnevnik jednog seljaka”

U biblioteci Vuk Karadžić u utorak, 18. juna, održano je veče humora i satire. Prvi deo večeri je bio posvećen promociji knjige „Srbijo, Bog ti pomogao” beogradskog autora Bojana Ljubenovića. Ova knjiga se može smatrati nastavkom satiričnog epistolarnog romana „Pisma iz Srbijeˮ, u kojem duhoviti stranac izražava svoje viđenje naše zemlje kroz pisma koja šalje svojim najbližima.

Knjiga „Srbijo, Bog ti pomogao” osmišljena je kao dnevnik jednog šumadijskog seljaka, Todora Trajkovića, protkana aforističnim mislima i on na jedan duhovit način opisuje njegov život, događaje i pojave koji se dešavaju u njegovom selu i njenim stanovnicima. Pisanjem svog dnevnika junak romana Todor opisuje realnu sliku današnjeg seljaka i života na selu.

Autor Ljubenović je svoje fiktivno selo nazvao Miloševo i smestio ga u Šumadiju, ne sluteći da baš takvo selo zaista postoji u Šumadiji, smešteno nekoliko kilometara od Batočine.

Oba romana izdala je Izdavačka kuća „Laguna” i ono što ove knjige u neku ruku čini retkim „Laguninim izdanjima” je činjenica da su štampane ćiriličnim pismom.

U drugom delu večeri svojim britkim aforizmima i satiričnim pričama, pored Ljubenovića predstavili su se i dr Slobodan Simić, predsednik Beogradskog aforističkog kruga i naš sugrađanin Slavomir Vasić, aforističar i član ovog udruženja.

Na samom kraju večeri svoju omiljenu sekvencu iz knjige „Srbijo, Bog ti pomogao” pročitao je i Vojkan Popović, direktor biblioteke.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × four =