Počast srpskim ustanicima u Deligradu

Uz državne i vojne počasti, danas je u Spomen-crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila obeležana 213. godišnjica Deligradske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih srpskih pobeda nad Turcima u Prvom srpskom ustanku.

Nakon liturgije i pomena palim ratnicima, delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Opštine Aleksinac, Humanitarnog centra Niš, Unije boraca, Udruženja rezervnih vojnih starešina i Udruženja penzionera položile su vence na spomen-kosturnicu.

U ime lokalne samouprave, prisutnima se obratio predsednik Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković koji je naglasio da je Deligrad najznačajnije i najslavnije mesto u istoriji Srbije 19. veka i da svojim značajem prelazi lokalni okvir i okvir vremena u kojem je to utvrđenje nastalo.

‒ Ponos nam je i čast što su naši preci branili Srbiju i Evropu na ovom mestu. Ponos nam je i čast što smo rođeni ovde i ostali da živimo ovde. Podsećam da su tada u središtu Evrope strahovali od prodora otomanske sile, pa je samim tim i ova velika pobeda odjeknula svetom. Ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je sve to uticalo na današnji trenutak življenja i stvorilo nas ovakvim kakvi smo, neuništivi i nesavladivi – rekao je, između ostalog, Veljković.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić je, govoreći o istorijskom značaju boja na Deligradu, istakao da su Srbi u velikoj i otvorenoj borbi protiv oružanih snaga Otomanskog carstva potvrdili jasnu opredeljenost za životom i slobodom.

U kulturno ‒ umetničkom programu nastupili su glumica JDP-a Vesna Stanković, solistkinja Irena Milovanović uz klavirsku pratnju Srđana Đorđevića i Omladinski hor Centra za kulturu i umetnost.

Fotografije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 1 =