Почаст српским устаницима у Делиграду

Уз државне и војне почасти, данас је у Спомен-цркви Светих архангела Михаила и Гаврила обележана 213. годишњица Делиградске битке, једне од најзначајнијих и највећих српских победа над Турцима у Првом српском устанку.

Након литургије и помена палим ратницима, делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране, Општине Алексинац, Хуманитарног центра Ниш, Уније бораца, Удружења резервних војних старешина и Удружења пензионера положиле су венце на спомен-костурницу.

У име локалне самоуправе, присутнима се обратио председник Скупштине општине Алексинац Грујица Вељковић који је нагласио да је Делиград најзначајније и најславније место у историји Србије 19. века и да својим значајем прелази локални оквир и оквир времена у којем је то утврђење настало.

‒ Понос нам је и част што су наши преци бранили Србију и Европу на овом месту. Понос нам је и част што смо рођени овде и остали да живимо овде. Подсећам да су тада у средишту Европе страховали од продора отоманске силе, па је самим тим и ова велика победа одјекнула светом. Не можемо да пренебрегнемо чињеницу да је све то утицало на данашњи тренутак живљења и створило нас оваквим какви смо, неуништиви и несавладиви – рекао је, између осталог, Вељковић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић је, говорећи о историјском значају боја на Делиграду, истакао да су Срби у великој и отвореној борби против оружаних снага Отоманског царства потврдили јасну опредељеност за животом и слободом.

У културно ‒ уметничком програму наступили су глумица ЈДП-а Весна Станковић, солисткиња Ирена Миловановић уз клавирску пратњу Срђана Ђорђевића и Омладински хор Центра за културу и уметност.

Фотографије можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + thirteen =