Roman Šarenac

„Novogodišnja simfonija igrača” za bolje sutra Romana Šarenca

U aleksinačkom Domu kulture 26. decembra održaće se humanitarni koncert „Novogodišnja simfonija igračaka” posvećen malenom Romanu Šarencu iz Aleksinca, koji je usled teškog porođaja pretrpeo oštećenja mozga. Novac je potreban da bi se ovom mališanu omogućili potrebni tretmani i terapije, a potom i normalan život.

U programu za Romana Šarenca učestvovaće orkestar i hor Fakulteta umetnosti u Nišu, dirigenti Milena Injac i Ivana Mirović, dečji i omladinski hor Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu sa dirigentima Marijom Petrović i Miljom Milovanović, kao i glumci Toma Bibić i Dejan Gocić.

Roman ŠarenacKoncert će se održati u velikoj sali Doma kulture u Aleksincu, a zakazan je za 18 časova.

̶ Dobro došli na ovaj posebni muzički događaj humanitarnog karaktera. Kutije za pomoć malom Romanu biće postavljene na ulazu u salu. Veliki broj studenata Fakulteta umetnosti koji se prijavljuju za učestvovanje kao i interesovanje za koncert, pokazuje da nam ljudskost niko ne može oduzeti, ni pokvariti! – poručuje direktorka Centra za kulturu i umetnost Aleksinac Maja Radoman Cvetićanin. 

Roman je rođen 2016. godine, a u toku teškog porođaja koji je završen forcepsom dugo je bio bez kiseonika. Stručnjaci su se narednih pet meseci borili za njegov život.

̶ Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG – sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život –navodi se na Romanovoj stranici na sajtu fondacije „Budi human”. 

Roman svakodnevno vežba, ali zbog rizika od infekcije ne može da bude smešten u banju ili institut. Kako se navodi na sajtu Fondacije, njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja, za šta je porodici potrebna finansijska pomoć. Zahvaljujući dosadašnjim terapijama ovaj mali heroj je motorički i psihički napredovao, ume da se okrene na stomak i leđa, a zavoleo je i da sedi – uz potporu.

Romanu se može pomoći i slanjem SMS poruke sa sadržajem 485 na broj 3030 ili uplatom na žiro račun:

Roman Šarenac

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × one =