Roman Šarenac

„Новогодишња симфонија играча” за боље сутра Романа Шаренца

У алексиначком Дому културе 26. децембра одржаће се хуманитарни концерт „Новогодишња симфонија играчака” посвећен маленом Роману Шаренцу из Алексинца, који је услед тешког порођаја претрпео оштећења мозга. Новац је потребан да би се овом малишану омогућили потребни третмани и терапије, а потом и нормалан живот.

У програму за Романа Шаренца учествоваће оркестар и хор Факултета уметности у Нишу, диригенти Милена Ињац и Ивана Мировић, дечји и омладински хор Центра за културу и уметност у Алексинцу са диригентима Маријом Петровић и Миљом Миловановић, као и глумци Тома Бибић и Дејан Гоцић.

Roman ŠarenacКонцерт ће се одржати у великој сали Дома културе у Алексинцу, а заказан је за 18 часова.

̶ Добро дошли на овај посебни музички догађај хуманитарног карактера. Кутије за помоћ малом Роману биће постављене на улазу у салу. Велики број студената Факултета уметности који се пријављују за учествовање као и интересовање за концерт, показује да нам људскост нико не може одузети, ни покварити! – поручује директорка Центра за културу и уметност Алексинац Маја Радоман Цветићанин. 

Роман је рођен 2016. године, а у току тешког порођаја који је завршен форцепсом дуго је био без кисеоника. Стручњаци су се наредних пет месеци борили за његов живот.

̶ Услед хипоксије и оштећења мозга, Роман нема акт сисања и гутања, већ му у петом месецу живота постављају ПЕГ – сонду преко које се храни, након чега га пуштају кући и од тог тренутка креће борба родитеља за његов живот –наводи се на Романовој страници на сајту фондације „Буди хуман”. 

Роман свакодневно вежба, али због ризика од инфекције не може да буде смештен у бању или институт. Како се наводи на сајту Фондације, њему тек следују третмани гутања, жвакања и храњења, за шта је породици потребна финансијска помоћ. Захваљујући досадашњим терапијама овај мали херој је моторички и психички напредовао, уме да се окрене на стомак и леђа, а заволео је и да седи – уз потпору.

Роману се може помоћи и слањем СМС поруке са садржајем 485 на број 3030 или уплатом на жиро рачун:

Roman Šarenac

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + eighteen =