Nastava na TV-u, konsultacije na društvenim mrežama

Odlukom Vlade Republike Srbije, zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji i uvođenja vanrednog stanja, obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije. Kako ne bi došlo do gubitka gradiva i nemogućnosti nadoknađivanja istog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je operativni plan za nastavak rada škola, kroz učenje na daljinu.

Ovaj operativni plan podrazumeva učenje od kuće putem edukativnih sadržaja, odnosno predavanja koja će biti emitovana šest dana u nedelji, počevši od danas, na trećem kanalu Radio Televizije Srbije (RTS3) i platforme RTS Planeta, koja omogućava gledanje televizijskih i radijskih programa RTS-a putem interneta. Važno je napomenuti da se ovim planom obuhvataju sve osnovne i srednje škole u našoj zemlji.

Za učenike od 1. do 7. razreda emitovaće se blok nastava od po dva časa dnevno, dok će za učenike 8. razreda biti emitovana nastava u blokovima od tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Da su se aleksinačke škole dobro pripremile kako bi sprovele odluku resornog ministarstva može se videti i na primeru Osnovne škole „Vuk Karadžić” iz Žitkovca. Direktor ove ustanove je to i potvrdio za naš portal.

˗   Mi smo odmah po preporukama Ministarstva preduzeli određene mere u okviru naše škole. Naravno naš kolektiv ima zajedničku grupu na vajberu i fejsbuku tako da smo na taj način i rezimirali neke informacije. Ono što smo se načelno dogovorili i što je u praksi već primenjivo gotovo u 90 procenata slučajeva jeste da su svi nastavnici i učitelji imali obavezu da naprave svoje vajber ili fejsbuk grupe kako bi što lakše komunicirali sa decom ˗ rekao je Milan Dinić, direktor OŠ „Vuk Karadžić” iz Žitkovca.

Ukoliko deca propuste nastavu toga dana, moći će narednog dana da pogledaju na platformi RTS Planete. Gledanje tih sadržaja biće potpuno besplatno i neće biti nikakvih nadoknada za prenos podataka i protok interneta.

˗   Sadržaj koji ćemo mi dostavljati učenicima biće paralelno sa onim sadržajima koji će se prikazivati na RTS-u 3, a pored toga i sami nastavnici odnosno učitelji, će u zavisnosti od rada sa njihovom decom distribuirati određene materijale, s tim što naravno je neophodno da u tom smislu dobiju neke određene povratne informacije od učenika. Da li će to biti preko istih vajber ili fejsbuk grupa ili mejlom to je prepušteno samim učiteljima i nastavnicima da ostvare komunikaciju ˗ dodao je Dinić. 

Za učenike srednje škole, predavanja iz opšteobrazovnih predmeta i pojedinih stručnih predmeta biće uskoro dostupna preko platforme RTS Planeta.

˗   U najboljem interesu učenika, njihovog razvoja i obrazovanja, a u cilju uspešnog završetka tekuće školske godine, mole se roditelji da odgovorno i u skladu sa svojim mogućnostima kontrolišu proces učenja od kuće i podstiču učenike na redovnost u radu ˗ stoji u saopštenju Ministarstva.

Raspored nastave dostupan je na sajtovima škola, sajtu Ministarstva, kao i veb adresi: www.rasporednastave.gov.rs.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + eight =