Настава на ТВ-у, консултације на друштвеним мрежама

Одлуком Владе Републике Србије, због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи и увођења ванредног стања, обустављена је настава у свим основним и средњим школама на територији Републике Србије. Како не би дошло до губитка градива и немогућности надокнађивања истог Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа, кроз учење на даљину.

Овај оперативни план подразумева учење од куће путем едукативних садржаја, односно предавања која ће бити емитована шест дана у недељи, почевши од данас, на трећем каналу Радио Телевизије Србије (РТС3) и платформе РТС Планета, која омогућава гледање телевизијских и радијских програма РТС-а путем интернета. Важно је напоменути да се овим планом обухватају све основне и средње школе у нашој земљи.

За ученике од 1. до 7. разреда емитоваће се блок настава од по два часа дневно, док ће за ученике 8. разреда бити емитована настава у блоковима од три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час један од предмета који се полажу на завршном испиту.

Да су се алексиначке школе добро припремиле како би спровеле одлуку ресорног министарства може се видети и на примеру Основне школе „Вук Караџић” из Житковца. Директор ове установе је то и потврдио за наш портал.

˗   Ми смо одмах по препорукама Министарства предузели одређене мере у оквиру наше школе. Наравно наш колектив има заједничку групу на вајберу и фејсбуку тако да смо на тај начин и резимирали неке информације. Оно што смо се начелно договорили и што је у пракси већ примењиво готово у 90 процената случајева јесте да су сви наставници и учитељи имали обавезу да направе своје вајбер или фејсбук групе како би што лакше комуницирали са децом ˗ рекао је Милан Динић, директор ОШ „Вук Караџић” из Житковца.

Уколико деца пропусте наставу тога дана, моћи ће наредног дана да погледају на платформи РТС Планете. Гледање тих садржаја биће потпуно бесплатно и неће бити никаквих надокнада за пренос података и проток интернета.

˗   Садржај који ћемо ми достављати ученицима биће паралелно са оним садржајима који ће се приказивати на РТС-у 3, а поред тога и сами наставници односно учитељи, ће у зависности од рада са њиховом децом дистрибуирати одређене материјале, с тим што наравно је неопходно да у том смислу добију неке одређене повратне информације од ученика. Да ли ће то бити преко истих вајбер или фејсбук група или мејлом то је препуштено самим учитељима и наставницима да остваре комуникацију ˗ додао је Динић. 

За ученике средње школе, предавања из општеобразовних предмета и појединих стручних предмета биће ускоро доступна преко платформе РТС Планета.

˗   У најбољем интересу ученика, њиховог развоја и образовања, а у циљу успешног завршетка текуће школске године, моле се родитељи да одговорно и у складу са својим могућностима контролишу процес учења од куће и подстичу ученике на редовност у раду ˗ стоји у саопштењу Министарства.

Распоред наставе доступан је на сајтовима школа, сајту Министарства, као и веб адреси: www.rasporednastave.gov.rs.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − two =