Ljubeš

Kod Ljubeške skele: Počast stradalima, turnir u malom fudbalu i kuvanje gulaša

Pre 78 godina, 29. jula davne 1941, na obali Južne Morave kod Donjeg Ljubeša održan je sastanak vodećih komunista ovog dela Srbije, na kome je doneta odluka da se formiraju dva partizanska odreda – Ozrenski i Toplički, što je ujedno bio i početak oružanog otpora protiv fašističkog okupatora i njegovih pomagača. Sastankom je rukovodio Stanimir Veljković Zele, a prisutni su, pored ostalih, bili i Jelka Radulović, Dragomir Kostić Koljka i Stojan Živković Stole.

U znak sećanja na ovaj važan istorijski događaj u ponedeljak, 29. jula, biće položeno cveće na spomen-obeležje Ljubeška skela i spomen-bistu Dragomiru Kostiću Koljki. Cveće će, kako smo obavešteni, položiti delegacije Mesne zajednice Donjeg Ljubeša, Opštine Aleksinac, Udruženja boraca, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera i drugih organizacija.

Turnir-fudbal-Ljubeš Dan pre toga, u nedelju od 16 sati, biće održano takmičenje u kuvanju gulaša. Pobednik će dobiti kotlić i zlatnu medalju, drugoplasirani srebrno odličje, dok će trećeplasirani takmičar dobiti bronzanu medalju.

U večernjim satima, tačnije od 20 sati, na školskom igralištu biće održan turnir u malom fudbalu. Ekipu čine četiri igrača i golman, a u timu može biti maksimalno 10 fudbalera. Uplata po ekipi je tri hiljade dinara. Obezbeđene su nagrade za prvo, drugo i treće mesto, kao i za najboljeg igrača i najboljeg golmana. Prijavljivanje ekipa do početka turnira.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + eleven =