Hirurzi

Državni sekretar operisao aleksinačke pacijente

Aleksinački hirurzi su danas imali priliku da rade operacije sa još jednim vrsnim kolegom, prof. dr Berislavom Vekićem, stručnjakom sa hirurške klinike KBC „Dr Dragiša Mišović”. Današnje gostovanje doktora Vekića je nastavak prakse da istaknuti stručnjaci u oblasti laparoskopske operacije žučne kese gostuju u ovdašnjoj bolnici i pomažu hirurzima da usvajaju nove metode.

‒ Do sada je naše hirurge obučavao profesor Miško Stojanović iz Kliničkog centra Niš i oni su pre dva meseca počeli samostalno da rade laparoskopske operacije žučne kese. Ta saradnja će se, naravno nastaviti. A sada nam je u goste došao zaista izvanredan hirurg iz Kliničkog centra Srbije, profesor Vekić, koji će pokazati našim hirurzima jedan drugačiji pristup radu – kaže dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice u Aleksincu. 

Već osam meseci u Aleksincu se rade ovakve operacije i prvi rezultati su ohrabrujući. Hirurzi

‒ Rezultati su odlični, komplikacije se kreću u okviru onih lakših poput usporenog zarastanja rana, ali ozbiljnijih komplikacija zaista nismo imali i to je pre svega zahvaljujući velikom znanju i iskustvu profesora Stojanovića i naših hirurga koji su brzo prihvatili tu metodu, i kvalitetnoj opremi koju smo nabavili za bolnicu – ističe dr Vidić.

Primenom ove metode pacijenti manje i kraće ostaju u bolnici uz brži oporavak, a smanjuju se i troškovi lečenja.

‒ Znatno se skraćuje vreme lečenja, a sama operacija je takva da ne zahteva veliki operativni rez i omogućuje manje oštećenje tkiva, ređe su komplikacije i omogućava da pacijent bude vrlo brzo aktivan i da se vrati svojim svakodnevnim životnim aktivnostima. Negde je to takozvana jednodnevna hirurgija, ali kod nas još uvek nije svedena na jedan dan. Biće verovatno u nekoj budućnosti, ali dva do tri dana ležanja pacijenta u odnosu na sedam, osam ili 15 dana koliko je bilo ranije sa klasičnom operacijom, zaista je ogromna razlika i sami pacijenti traže takvu operaciju sa punim pravom – dodaje dr Vidić. 

O značaju da se ovakve oparcije rade i u gradskim bolnicama poput ove u Aleksincu potvrdio je i prof. dr Berislav Vekić. Vekić

‒ Cilj je da sve opšte bolnice otvorimo maksimalno za konsultacije, unapređenje, savlađivanje određenih operativnih tehnika, dijagnostičkih procedura i tako dalje. Da građani, u ovom slučaju Aleksinca, ne moraju za svaku dijagnostičku ili operativnu proceduru da odlaze put Niša ili Beograda, nego koliko je god moguće da se veći broj tih procedura upravo završava u gradskoj bolnici – kaže dr Vekić. 

Današnji gost aleksinačke bolnice dr Berislav Vekić trenutno obavlja i funkciju državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, pa je dobro upoznat sa zdravstvenom politikom države.

‒ S obzirom da sam već određeni broj godina u Ministarstvu zdravlja i imam dosta dobar uvid u stanje naših opštih bolnica, ono što mogu da istaknem jeste da sam uvek nailazio na izuzetno dobru saradnju sa menadžmentom ustanove, prevashodno sa doktorom Goranom Vidićem. Upravo je iz te dobre saradnje proistekao moj današnji dolazak u Aleksinac da kao kolega hirurg pomognem uvođenje nekih novih operativnih procedura. Znači da što je god moguće veći broj ovdašnjih hirurga savlada neke nove operativne tehnike – ocenjuje saradnju sa Aleksinčanima ovaj stručnjak. 

U toku današnjeg dana uspešno su obavljene dve laparoskopske intervencije kod težih bolesnika. U ovim hirurškim zahvatim prof. dr Berislavu Vekiću asistirali su dr Olivera Matkić i dr Ivan Matić, kao i anesteziolog dr Dragan Branković. U hirurškoj sali bili su još i dr Zdravko Habe i dr Miroslav Miljković.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − seven =