Hirurzi

Државни секретар оперисао алексиначке пацијенте

Алексиначки хирурзи су данас имали прилику да раде операције са још једним врсним колегом, проф. др Бериславом Векићем, стручњаком са хируршке клинике КБЦ „Др Драгиша Мишовић”. Данашње гостовање доктора Векића је наставак праксе да истакнути стручњаци у области лапароскопске операције жучне кесе гостују у овдашњој болници и помажу хирурзима да усвајају нове методе.

‒ До сада је наше хирурге обучавао професор Мишко Стојановић из Клиничког центра Ниш и они су пре два месеца почели самостално да раде лапароскопске операције жучне кесе. Та сарадња ће се, наравно наставити. А сада нам је у госте дошао заиста изванредан хирург из Клиничког центра Србије, професор Векић, који ће показати нашим хирурзима један другачији приступ раду – каже др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу. 

Већ осам месеци у Алексинцу се раде овакве операције и први резултати су охрабрујући. Hirurzi

‒ Резултати су одлични, компликације се крећу у оквиру оних лакших попут успореног зарастања рана, али озбиљнијих компликација заиста нисмо имали и то је пре свега захваљујући великом знању и искуству професора Стојановића и наших хирурга који су брзо прихватили ту методу, и квалитетној опреми коју смо набавили за болницу – истиче др Видић.

Применом ове методе пацијенти мање и краће остају у болници уз бржи опоравак, а смањују се и трошкови лечења.

‒ Знатно се скраћује време лечења, а сама операција је таква да не захтева велики оперативни рез и омогућује мање оштећење ткива, ређе су компликације и омогућава да пацијент буде врло брзо активан и да се врати својим свакодневним животним активностима. Негде је то такозвана једнодневна хирургија, али код нас још увек није сведена на један дан. Биће вероватно у некој будућности, али два до три дана лежања пацијента у односу на седам, осам или 15 дана колико је било раније са класичном операцијом, заиста је огромна разлика и сами пацијенти траже такву операцију са пуним правом – додаје др Видић. 

О значају да се овакве опарције раде и у градским болницама попут ове у Алексинцу потврдио је и проф. др Берислав Векић. Vekić

‒ Циљ је да све опште болнице отворимо максимално за консултације, унапређење, савлађивање одређених оперативних техника, дијагностичких процедура и тако даље. Да грађани, у овом случају Алексинца, не морају за сваку дијагностичку или оперативну процедуру да одлазе пут Ниша или Београда, него колико је год могуће да се већи број тих процедура управо завршава у градској болници – каже др Векић. 

Данашњи гост алексиначке болнице др Берислав Векић тренутно обавља и функцију државног секретара у Министарству здравља Републике Србије, па је добро упознат са здравственом политиком државе.

‒ С обзиром да сам већ одређени број година у Министарству здравља и имам доста добар увид у стање наших општих болница, оно што могу да истакнем јесте да сам увек наилазио на изузетно добру сарадњу са менаџментом установе, превасходно са доктором Гораном Видићем. Управо је из те добре сарадње проистекао мој данашњи долазак у Алексинац да као колега хирург помогнем увођење неких нових оперативних процедура. Значи да што је год могуће већи број овдашњих хирурга савлада неке нове оперативне технике – оцењује сарадњу са Алексинчанима овај стручњак. 

У току данашњег дана успешно су обављене две лапароскопске интервенције код тежих болесника. У овим хируршким захватим проф. др Бериславу Векићу асистирали су др Оливера Маткић и др Иван Матић, као и анестезиолог др Драган Бранковић. У хируршкој сали били су још и др Здравко Хабе и др Мирослав Миљковић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =