Doktor Majnert „ponovoˮ u Aleksincu

Izložba posvećena doktoru Hermanu Avgustu Majnertu, jednom od pionira srpskog zdravstva biće otvorena u ponedeljak, 18. marta, u Galeriji 2 Doma kulture. Ovu izložbu, koju organizuje CKU Aleksinac u realizaciji Udruženja srpsko-češkog prijateljstva „Česi Šumadijeˮ iz Kragujevca, pratiće i predavanje o češkom lekaru koji je jedno vreme radio u Aleksincu.

‒ Postavku izložbe čine 12 panoa i rekonstruiše interesantnu životnu priču doktora Majnerta, Čeha koji je bio drugi lekar aleksinačkog karantina, odnosno okružni fizikus ili načelnik saniteta. Preko njegove biografije izložba prati razvoj srpskog zdravstva i obnovu srpske državnosti u prvoj polovini 19. veka ‒ napominje Aleksandar Nikezić, kustos Zavičajnog muzeja.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati. Nakon otvaranja izložbe uslediće predavanje autora izložbe Nenada Karamijalkovića, etnologa/antropologa, arhiviste i konzervatora iz Kragujevca.


Herman Avgust Majnert rođen je 1806. godine u Lajtmericu u Bohemiji (današnjoj Republici Češkoj). Studirao je medicinu u Pragu, Beču i Pešti. Bio je jedan od pionira civilnog saniteta Srbije i zdravstveni prosvetitelj.

U Srbiju je došao decembra 1836. godine i postao drugi lekar aleksinačkog karantina, najvećeg karantina u Kneževini Srbiji, u kome je radio do marta 1838. godine. Nakog toga, radio je kao beogradski gardijski lekar, prvi kragujevački okružni načelnik saniteta i beogradski načelnik, treći po redu. Nakon dve decenije rada u srpskom zdravstvu, 1857. godine postao je državljanin Kneževine Srbije. Preminuo je u Beogradu 29. oktobra 1958. godine.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =