skola

Осам села остају без школе?

Истурена школска одељења у осам алексиначких села највероватније ће бити укинута због недовољног броја ђака. Од десет матичних школа на територији општине, њих четири не испуњавају услове. У новој мрежи основних школа због тога је предложено да нека одељења трњанске, катунске и школе у Лоћики буду затворена.

Основна школа „Десанка Максимовић” у Катуну вероватно ће остати без одељења у Црној Бари и Преконозима, па ће ђаци наставу похађати у Пруговцу, односно, Рсовцу. Без највећег броја одељења могла би остати школа „Аца Синадиновић” из Лоћике. Ова матична школа има чак 11 истурених одељења, а предлажено је гашење њих пет и то у Дашници, Чести, Чукуровцу, Копривници и Малом Дреновцу. Ђаци из Дашнице наставу ће похађати у Грејачу, а из осталих села у Лоћики.

Према новој мрежи школа, коју је сачинио посебно оформљени радни тим, постоји могућност укидања и истуреног одељења трњанске школе „Стојан Живковић Столе” у Горњем Адровцу, одакле ће ђаци прећи у Прћиловицу.

Недовољан број ученика има и школа „Свети Сава” у Суботинцу, али је због разуђености предложено да ова школа задржи оба истурена одељења, у Мозгову и у Бовну.

Нацрт нове мреже алексиначких школа усвојен је јуче на седници општинске владе, али ће она бити разматрана и на седници Скупштине општине, а коначну реч даће Министарство просвете и технолошког развоја.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =