Доктор Мајнерт „поновоˮ у Алексинцу

Изложба посвећена доктору Херману Августу Мајнерту, једном од пионира српског здравства биће отворена у понедељак, 18. марта, у Галерији 2 Дома културе. Ову изложбу, коју организује ЦКУ Алексинац у реализацији Удружења српско-чешког пријатељства „Чеси Шумадијеˮ из Крагујевца, пратиће и предавање о чешком лекару који је једно време радио у Алексинцу.

‒ Поставку изложбе чине 12 паноа и реконструише интересантну животну причу доктора Мајнерта, Чеха који је био други лекар алексиначког карантина, односно окружни физикус или начелник санитета. Преко његове биографије изложба прати развој српског здравства и обнову српске државности у првој половини 19. века ‒ напомиње Александар Никезић, кустос Завичајног музеја.

Отварање изложбе заказано је за 19 сати. Након отварања изложбе уследиће предавање аутора изложбе Ненада Карамијалковића, етнолога/антрополога, архивисте и конзерватора из Крагујевца.


Херман Август Мајнерт рођен је 1806. године у Лајтмерицу у Бохемији (данашњој Републици Чешкој). Студирао је медицину у Прагу, Бечу и Пешти. Био је један од пионира цивилног санитета Србије и здравствени просветитељ.

У Србију је дошао децембра 1836. године и постао други лекар алексиначког карантина, највећег карантина у Кнежевини Србији, у коме је радио до марта 1838. године. Наког тога, радио је као београдски гардијски лекар, први крагујевачки окружни начелник санитета и београдски начелник, трећи по реду. Након две деценије рада у српском здравству, 1857. године постао је држављанин Кнежевине Србије. Преминуо је у Београду 29. октобра 1958. године.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 18 =