Doderovićev roman promovisan u Nišu

– Sve suštinski važne priče su o ljubavi i smrti. Sve drugo je luk i voda. Doajen novinarstva Milorad Doderović to odlično zna i zato je svoj romaneskni prvenac posvetio temama o kojima jedino i vredi pisati – stoji u pogovoru romana „Hodžina kći“ autora Milorada Doderovića koji je juče predstavljen niškoj publici u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“.

  

O romanu, koji govori o zabranjenoj ljubavi Srbina i Albanke, pored samog autora govorili su i Miroslav Jović, predsednik Društva književnika Niša, i Velibor Petković, asistent na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu, a muzičkim intermecom promociju je upotpunio Vladimir Crnomarković.

– Okvir za priču o zabranjenoj ljubavi pronašao je u svom zavičaju, Gornjoj Jablanici, gde se ovakve antičke drame događaju i običnim ljudima. Osnovu za to daje im patrijarhalna tradicija koja nalaže da se moralne norme ne smeju prekršiti ni po koju cenu, a jače su i od svih zakona koje propisuju države, prolazne i često kratkotrajnije od ljudskih života – u nastavku pogovora naveo je Velibor Petković.


Milorad Doderović rođen je u selu Marovac, oština Medveđa. Od 1974. godine živi i radi u Nišu. Četiri decenije se bavi novinarstvom, a od 1994. godine je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.

Pored romana prvenca, napisao je i političku biografiju lidera kosovskih Srba Miroslava Šolevića „Kako se dogodio Šolević“, zatim knjigu odabranih intervjua pod naslovom „Držim vas za reč“, monografiju o poznatoj niškoj ugostiteljskoj porodici Mandić „Amerikanac u Nišu“, kao i knjigu „Borci plaču posle rata“.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 15 =