Додеровићев роман промовисан у Нишу

– Све суштински важне приче су о љубави и смрти. Све друго је лук и вода. Доајен новинарства Милорад Додеровић то одлично зна и зато је свој романескни првенац посветио темама о којима једино и вреди писати – стоји у поговору романа „Хоџина кћи“ аутора Милорада Додеровића који је јуче представљен нишкој публици у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“.

  

О роману, који говори о забрањеној љубави Србина и Албанке, поред самог аутора говорили су и Мирослав Јовић, председник Друштва књижевника Ниша, и Велибор Петковић, асистент на Департману за комуникологију и новинарство на Филозофском факултету у Нишу, а музичким интермецом промоцију је употпунио Владимир Црномарковић.

– Оквир за причу о забрањеној љубави пронашао је у свом завичају, Горњој Јабланици, где се овакве античке драме догађају и обичним људима. Основу за то даје им патријархална традиција која налаже да се моралне норме не смеју прекршити ни по коју цену, а јаче су и од свих закона које прописују државе, пролазне и често краткотрајније од људских живота – у наставку поговора навео је Велибор Петковић.


Милорад Додеровић рођен је у селу Маровац, оштина Медвеђа. Од 1974. године живи и ради у Нишу. Четири деценије се бави новинарством, а од 1994. године је стални акредитовани дописник програма на српском језику аустралијског државног СБС радија.

Поред романа првенца, написао је и политичку биографију лидера косовских Срба Мирослава Шолевића „Како се догодио Шолевић“, затим књигу одабраних интервјуа под насловом „Држим вас за реч“, монографију о познатој нишкој угоститељској породици Мандић „Американац у Нишу“, као и књигу „Борци плачу после рата“.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =