Живот већи од историје

„Казивање солунаца као људска истина” назив је предавања др Недељка Богдановића универзитетског професора у пензији које је синоћ одржано у Дому омладине. Предавање је базирано на књизи професора дрВладете Кошутића „Док су солунци још говорили” у којој су трајно сачувана сећања ратника-солунаца из сокобањског, сврљишког и старопланинског краја.

– Сећања ратника нису историја, али ни историја није то без сећања учесника у њој. Лако заборављамо да кад се описује историја народа, не сме се заборавити судбина човека. Казивања солунаца, истина премало и прекасно забележена то потврђују јер су то сећања на потресне моменте у Првом светском рату која се не могу наћи у званичним војним документима и историјским књигама. У овој збирци казивања довољно је истина да се оживи једно време тешког страдања српског народа у другој деценији двадесетог века – рекао је између осталог професор Богдановић.

Познато је да се и највећи историјски догађаји преламају кроз личну драму и породичну судбину и управо су сведочења солунаца записи који нису историјски подаци већ сам живот, већи, шири и дубљи од сваке историје, живот у једном времену, у једним околностима светских размера.

Др Владета Кошутић (1926.-2005.) професор светске књижевности на Филолошком факултету у Београду са солунцима je разговарао почетком седамдесетих година, а прво издање књиге „Док су солунци још говорили” објављено је тек 2011. године уз дозволу његове породице. Предговор и поговор за књигу написао је професор Недељко Богдановић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − fourteen =