Нема више безимених улица и кућа без бројева

На последњој седници локалне скупштине одборници су усвојили Одлуку о утврђивању и означавању назива насељених места, одређивању и обележавању назива улица и тргова. Разлог за доношење ове одлуке је обавеза локалних самоуправа да након достављеног елабората уличних система од стране Катастра, доделе називе улицама и изврше потребно означавање и обележавање у складу са Уредбом о адресном регистру.

– Приводимо крају један обиман посао. На територији алексиначке општине називе ће добити око 500 улица. Примера ради, у Алексинцу поред постојећих 150, имена ће добити још 36 улица, у Житковцу је регистровано 20 улица са именима, а још 25 је добило називе. Имамо и случајеве да већа насеља попут Моравца и Нозрине до сада нису имала ниједну именовану улицу и сада ће њихове улице први пут званично добити име – каже секретар СО Алексинац Драган Милојевић.

Он напомиње да се очекује да ових дана још десет насеља достави предлоге за називе својих улица. Иначе, локална самоуправа је месним заједницама понудила стотинак предлога за називе улица мада су и мештани сами могли да предложе имена узимајући у обзир заслужне личности из њиховог краја, историјске личности, значајне догађаје и датуме из историје, науке и културе као и топониме.

Иако је ово била прилика да се промене досадашњи називи неких улица, Милојевић нам је потврдио да таквих захтева није било.

Осим што ће улице и тргови у насељеним местима на територији општине Алексинац имати одређени назив,тако ће и стамбени и пословни објекти уписани у катастар непокретности морати да имају кућни број.

Све пристигле предлоге разматраће Комисија за давање назива улица након чега ће бити направљен нацрт Одлуке о утврђивању назива улица и тргова која ће се наћи пред члановима Општинског већа и одборницима локалне скупштине.

Насловна фотографија преузета са Фејсбук странице: Алексинац вечити град

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + one =