Danas se završava 15. Festival meda

Ovogodišnji Festival meda završava se danas, tradicionalno na Dan svetih četrdeset mučenika, u narodu poznatijem kao Mladenci.

Jedan od stalnih izlagača na ovoj manifestaciji, ujedno i proizvođač sa četvorodecenijskim iskustvom, je Vojkan Stojanović iz Pčelarskog gazdinstva „Stojanovićˮ iz Žitkovca.

‒ Pčelarstvom se bavim punih 45 godina i imam preko 160 košnica. Što se tiče proizvoda pored bagremovog, livadskog i šumskog meda radim i preparate na bazi pčelinjeg proizvoda. Ranije su se radile analize pri veterinarskim institutima, sada se radi u najsavremenijoj laboratoriji u Beogradu za kontrolu meda, mleka, mlečnih proizvoda i mesa. Rade se parametri na antibiotike, sufanamide, pesticide, kao i koje minerale med sadrži u sebi ‒ kaže Vojkan Stojanović i naglašava da je prošla godina što se tiče pčelarstva bila izuzetno dobra.

Gost ovogodišnjeg Festivala meda bio je Ivan Plužnikov iz Stalaća, koji je izložio košnice koje sam proizvodi.

‒ Moja porodica i ja se bavimo pčelarstvom i proizvodnjom pčelarske opreme. Proizvodimo sve vrste meda, mleča, polena, propolisa i trenutno raspolažemo sa 600 košnica ‒ poručuje Ivan i napominje da njegova porodica ima tradiciju bavljenja pčelarstvom još od 1926. godine.

U minula tri dana, Festival je okupio desetak proizvođača meda sa područja naše opštine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + thirteen =