stradanje

Обележавање двадесете годишњице бомбардовања

У Алексинцу ће у недељу 24. марта бити обележена 20. годишњица почетка бомбардовања на Савезну Републику Југославију. Овај датум обележиће Унија бораца народноослободилачких ратова, а церемонија ће почети у 10 сати полагањем цвећа на споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца.

‒ Пре двадесет година почело је бесомучно бомбардовање једне мале земље и једног поносног народа од стране НАТО моћника. Након пригодне комеморативне свечаности и полагања венаца у Алексинцу, наша делегација и представници још неколико патриотских невладиних организација обићи ће и споменик у Горњем Адровцу цивилима које су Бугарски окупатори стрељали фебруара и марта 1917. Стрељање је извршено као одмазда за Топлички устанак, а стрељани су становници Горњег Адровца, Гредетина и Доњег Сухотна – каже Мића Милојевић, секретар Удружења бораца нардноослободилачких ратова. 

Комеморативна свечаност биће завршена посетом породици погинулог војника Бојана Цветановића из Доње Пешчанице, који је страдао 1999. године у близини Урошевца за време служења редовног војног рока. Полагању венаца испред спомен-плоче на Дому културе у Доњој Пешчаници, присуствоваће и делегација гарнизона војске из Ваљева чији је Бојан био припадник у моменту погибије.

У склопу обележавања годишњице бомбардовања, чланови Клуба добровољних давалаца крви из Алексинца, сутрадан, у понедељак 25. марта, посетиће спомен-собу Војске Србије у Нишу, који је ове године домаћин централне церемоније годишњице бомбардовања. Обиласку спомен-собе Копнене војске присуствоваће и командант ове јединице генерал Милосав Симовић.

Одбор за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, 5. априла званично ће обележити 20. годишњицу бомбардовања Алексинца, када је погинуло 11, а повређено 50 грађана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =