Cvrčak i mrav: Ples i muzika umesto govora

Četvrtog takmičarskog dana Zimskog pozorišnog festivala za decu, aleksinačka publika bila je u prilici da pogleda predstavu „Cvrčak i mrav na rođendanu”, Gradskog pozorišta Bečej i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Bačka Palanka. Dramaturgiju predstave potpisuje Fatma Kećeli, režiju i scenografiju Sonja Petrović, dok za kostimografiju je bila zadužena Marija Petrović.

Glavne uloge pripale su fantastičnom dvojcu, Ani Vrbaški i Marku Dinjaškom, koje Aleksinčani pamte po njihovom učešću na prošlogodišnjem Aleksinačkom letnjem festivalu, kada su u okviru svoje grupe Alice in WonderBand izveli performans „RiKaTaKa – novi balkanski ritam”.

‒ Predstava je nastajala kroz radioničarski rad i kroz eksperiment, istraživanje. Nije postojao nikakav predlog teksta po kome smo mi počeli da radimo, niti je to sada neka adaptacija, nego prosto je nastajalo kroz radioničarsko stvaralaštvo i rad. Tako da smo negde krenuli od muzike naravno, jer Ana i Marko se prosto bave muzikom i pre svega su muzičari pa onda sve ostalo. U stvari mi smo na muziku dopisivali određene dijaloge i onda je na kraju nastajala priča. Iz svega toga muzika nam je negde, može se reći, bila prvo polazište iz čega je i nastajao tekst ‒ zaključila je Sonja Petrović, rediteljka komada.

Živeći u modernom društvu, Cvrčak i Mrav pokazuju kako izgleda njihov svet kada se nađu u neposrednoj blizini proslave dečijeg rođendana, gde su okruženi otpacima koje deca bacaju na zemlju i čime nesveno ugrožavaju njihove živote u travi. Predstava nosi poruku o prijateljstvu, uzajamanoj pomoći, ali i kao lajtmotiv nosi važnu poruku o ekološkim problemima današnjice.

„Cvrčak i mrav na rođendanu” je neverbalna predstava, u kojoj su se akteri vešto služili pozorišnim, plesnim i muzičkim jezikom, koja je i pored toga što nije tradicionalna predstava sa mnoštvom dialoga i govora, uspela da privuče veliku pažnju mališana u Velikoj sali Doma kulture.

‒ Meni je ovo najprirodniji način da se izrazim, zbog toga meni to možda leži tako prirodno, a mi se inače bavimo kao muzička i teatarska grupa i jednim i drugim izrazom. Spajamo u svom izrazu muziku i fizički teatar i pokrete na sceni i ples, donekle, tako da ono što ste videli večeras je naš neki najprirodniji način izraza. Ono što je neobično i čudno, jer to nije uobičajeno u pozorištu u Srbiji, ali za nas je to nešto potpuno normalno ‒ rekla je Ana Vrbaški, koja je ponela titulu „Glumca večeri”.


Večeras se završava takmičarski deo festivala

Večeras je na programu poslednja takmičarska predstava „Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, pozorišta „Boško Buha” iz Beograda. Predstava je nastala po priči „Kurt quo vadis?” norveškog savremenog pisca Erlenda Lua. Dramatizaciju ovog komada potpisuje Milena Depolo, a režiju Jana Maričić.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − eleven =