Skupština

Usvojen desetogodišnji plan zaštite životne sredine

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine usvojen je i Program zaštite životne sredine opštine Aleksinac za period 2018-2028. godine sa petogodišnjim akcionim planom za sprovođenje prioritetnih aktivnosti. Pojedini odbornici iz redova opozicije bili su protiv da se ovom tačkom dopuni dnevni red jer su, kako su istakli, materijal od 200 strana dobili dan pre sednice što je nedovoljno vremena da se on pročita i prouči.

Po njihovom mišljenju, jedan ovako važan dokument zaslužuje da se o njemu raspravlja na posebnoj sednici, a ne da se donosi po hitnom postupku. Većinom glasova ova tačka je uvrštena u dnevni red, a kasnije i usvojena.

Skupština

Bez veće rasprave i replika usvojeni su Plan generalne regulacije Aleksinca, detaljne regulacije radne zone Žitkovac i detaljne regulacije primarnog fekalnog kolektora za naselja sa leve obale Južna Morave, kao i predlog Odluke o uslovima za držanje domaćih životinja na teritoriji aleksinačke opštine.

U nastavku sednice usvojeni su i izveštaji o poslovanju sa finansijskim izveštajima javnih komunalnih preduzeća „Komunalne usluge” i „Vodovod i kanalizacija” i Preduzeća za puteve i stambeno – komunalnu delatnost za 2017. godinu, kao i odluke o raspodeli dobiti ovih preduzeća.
Rukovodstvo „Komunalnih usluga” od odbornika opozicije dobilo je pohvale zbog smanjenja cena usluga, ali i primedbu da biraju profitabilne poslove i da zbog toga neće obavljati poslove održavanja javne rasvete.

Skupština

Što se „Vodovoda i kanalizacije” tiče, kritike su upućene na trenutnu cenu vode, ali i na cenu priključka na primarni vodovod što je, kako su naveli pojedini odbornici, glavni razlog slabog odziva domaćinstava u selima od Trnjana do Vitkovca.

Tokom rasprave o tačkama koje se tiču Dečje ustanove „Lane”, odnosno o predlogu mreža i formiranju grupa sa manjim, odnosno većim brojem dece, čulo se između ostalog, da se zbog nedovoljnog broja dece, gasi grupa u Draževcu, što je, kako je neko rekao, veoma alarmantan podatak i da problemu kontinuiranog smanjenja broja stanovnika opštine Aleksinac treba ozbiljno pristupiti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =