Šah

Simultanka sa Aleksandrom

U okviru manifestacije „Sportsko leto”, koju je i ove godine organizovao Sportski savez opštine, odnosno Šahovski klub „Lav”, sinoć je Aleksandra Dimitrijević, šahovski velemajstor, FIDE trener i međunarodni sudija, odigrala simultanku sa šahistima do 16 godina starosti.

Šah

U igri na 64 polja protiv Aleksandre Dimitrijević snagu je odmerilo 17-oro mladih šahista iz tri šahovska kluba: Lav iz Aleksinca, Ražanj iz istoimenog grada i Prvak iz Niša.

Šah ‒ Skor je malo bolji za mene, ali to u ovom trenutku uopšte nije bitno. Važna je igra mojih protivnika koji su pružili neočekivan jak otpor – kaže Aleksandra.

– Mladima bih poručila da dođu u šahovski klub jer je naučno dokazano da bavljenje ovim sportom, pored ostalog, pomaže razvoju ligvističkih i matematičkih sposobnosti. Šah je igra, sport, zabava, jedno lepo iskustvo i niz prilika za sticanje novih prijatelja… To je i mogućnost da se razmišlja na drugačiji način, tako da bih poručila deci da svoje slobodno vreme provedu na kvalitetan način – igrajući ovu drevnu igru.

Inače, tokom vikenda održan je turnir na kome je učestvovalo 16 takmičara. Među starijim takmičarima prvi je Aleksandar Aranđelović, na drugu poziciju plasirao se Ivica Ranđelović, dok je treće mesto pripalo Draganu Petroviću. U konkurenciji mlađih takmičara najbolja je bila Anastasija Vojinović, ispred Ilije Ignjatovića koji je zauzeo drugo mesto i Sofije Tasić koja je osvojila treće mesto.

Šah

Pobednici su nagrađeni peharima, a po tri najbolje plasirana takmičara u obe kategorije dobili su zlatne, srebrne i bronzane medalje.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × one =