Poljoprivredna škola

Zdrav proizvod za vrednu nagradu

Više od deset godina u srednjim školama širom Srbije sprovodi se obrazovni program „Učenička kompanija”. Kroz ovaj program, osim što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji, učenicima je omogućeno da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

‒ Program se zasniva na principu učenja kroz rad jer učenici preko nastavnog plana, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine – objašnjava profesor Saša Stanojević, mentor Učeničke kompanije „Itrion” koja je formirana na početku školske 2017/2018 godine u Poljoprivrednoj školi „Šumatovac”.

Itrion

Prema njegovim rečima, učenici Jovana, Marija, Hristina, Miloš, Nikola i Nemanja su vrlo brzo prošli kroz sve faze rada stvarne kompanije, a rezultat precizno definisanog modela poslovanja i dobro sastavljenog biznis plana je druga nagrada na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje je održano u Nišu. Itrion

‒ Nagradu smo dobili za Itrion klasik, proizvod na bazi meda sa dodatkom pečenog mlevenog susama, devičanskog maslinovog ulja, proteina surutke i vitamina A i D – kaže učenik Miloš Stojanović, inače direktor finansija u kompaniji i napominje da ovaj proizvod nije lek već sredstvo za očuvanje i poboljšanje vitalnosti organizma, ali da bi pre upotrebe trebalo konsultovati lekara.

Drugo mesto u Nišu koje je osvojeno u konkurenciji 31 učeničke kompanije, „Itrion kompaniju” vodi na Republičko takmičenje koje će biti održano u maju u Beogradu. Pobednik ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanije koje će u julu biti održano takođe u srpskoj prestonici.

Aleksinački „mladi preduzetnici” na ovo nacionalno takmičenje odlaze sa novim proizvodima i naravno, optimizmom.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 6 =