Udruženje Zavičaj Žitkovac

„Zavičaj” okupio pesnike, slikare, muzičare…

Višegodišnja nastojanja da Žitkovac i okolna naselja dobiju udruženje koje bi okupilo pesnike, slikare, muzičare i ostale stvaraoce u kulturi, juče su konačno dobila epilog. U Žitkovcu je osnovano Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj”. Na osnivačkoj skupštini koja je održana u prostorijama OŠ „Vuk Karadžić” usvojen je statut i izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Za predsednika udruženja izabran je Dragiša Dačić, nastavnik muzike u penziji, a za njegovog zamenika, profesor srpskog jezika i književnik Dragiša Marković. Prisutni su bili jednoglasni i u izboru prof. dr Svetozara Vukadinovića za počasnog predsednika. Vukadinović je bio dugogodišnji profesor matematike na Saobraćajnom fakultetu i eminentan stručnjak u saobraćajnom inženjerstvu.

Udruženje Zavičaj Žitkovac

Ciljevi ovog udruženja su, kako se čulo na osnivačkoj skupštini, očuvanje kulturno istorijskog nasleđa u lokalnoj sredini, razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva i podsticaj kreativnosti kod dece, objavljivanje audio i video zapisa, knjiga i drugih publikacija, organizovanje izložbi i kulturnih manifestacija.

‒ Jedan od zadataka našeg udruženja je i osnivanje legata za likovna i druga dela autora iz ove sredine – kaže predsednik Nadzornog odbora „Zavičaja” Dragoslav Ristić i napominje da će se kroz rad udruženja i postojanje legata čuvati uspomena na dvojicu znamenitih meštana Žitkovca, slikara Miću Stoiljkovića (poreklom iz Kamenice) i Vukadina Vukadinovića, dugogodišnjeg sveštenika koji je bio veoma poštovan u Žitkovcu i okolnim selima gde je službovao.

Osnivačkoj skupštini USUK „Zavičaj” prisustvovali su i direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin i direktor biblioteke „Vuk Karadžić” Vojkan Popović koji su istakli da će njihove ustanove novoosnovanom društvu pružiti svu neophodnu pomoć za nesmetan i uspešan rad.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =