Значајно дело за локалну историографију

Алексиначкој читалачкој публици, а која воли историју, данас је претстављено приређено издање, књига „Моравско ратиште 1876. године у успоменама доктора Михајла Марковића”.

Ову књигу су приредили историчари Нинослав Станојловић, Зоран Стевановић и Александар Никезић, и у њој се читаоци могу упознати са боравком овог доктора на нашим просторима током Српско-турског рата 1876. године.

Колико је ово дело значајно за локалну историографију истакао је професор Стевановић додаши да је ово друго дело у низу које је мемоарског карактера, а које говори о Српско-турском рату 1876. године.

− Прво дело пре пар година које је изашло звало се „Дневник једног другокласца” о једном учитељу који је био у позадини и који је учествовао у свим биткама које су се водиле, док је ово сведочанство из угла једног лекара који се налазио непосредно одмах иза прве линије фронта, и он са тог аспекта сагледава све догађаје− рекао је Стевановић.

Иначе, доктора Михајло Марковић је дошао са Рудничком бригадом, то је бригада којом је командовао Радомир Путник, у августу, пред саму битку на Горњем Адровцу и његове прве борбе заправо су биле тог данакада је погинуо и пуковник Рајевски. Он описује све свакодневне догађаје који су се дешавали, очевидац је оних најтежих борби које су се водиле на Ђунишком вису и описује сву ту трагедију народа који се са простора села која су тог тренутка падала под турску власт кретао у збег. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =