Мед је једна од намирница, како нам препоручују у овим стресним ситуацијама, коју треба уврстити у редовну исхрану, наравно у нормалним количинама. Шта то мед има, што остале намирнице немају покушали смо да сазнамо од неколико алексиначких пчелара.
Неки испитивачи објашњавају изванредне особине меда тиме што он садржи ензиме. Сличног мишљења је и први човек Савеза пчеларских организација Србије.
‒ Има много научних истраживања о томе да бисмо ми то могли у једној краткој изјави да кажемо. Али дефинитивно највише су у то укључени пчелињи ензими, јер оно што мед садржи као храна имате и у другој врсти хране, имате у воћу и поврћу. Али она чега нема у другим врстама хране то су управо ензими које пчеле додају меду и који имају одређена биолошка својства – каже др Родољуб Живадиновић, председник СПОС.
Дугогодишњи пчелар и професор виноградарства и воћарства др Драгослав Цветковић каже да мед у себи садржи минерале, витамине и масне киселине које организам лако усваја.
‒ Мед је и прави антибиотик. Ниједна бактерија не може да се разложи у њему. Ензими омогућавају нормално функционисање организма – напомиње др Цветковић универзитетски професор који пензионерске дане радо проводи у свом пчелињаку.
Дакле, реч је о специфичним материјама тј. супстанцама које, поред тога што су носиоци живота, покрећу вегетативни живот у биљкама, животињама и свим људским ћелијама. Јер, без ензима нема раста и размножавања, нити деоба ћелија. У појединим органима код човека они су прецизни управљачи хемијским процеса.
Ензими су сложени протеини који олакшавају активности у организму. Они су одговорни за искоришћење витамина и минерала, регулисање хормона, и здравље имуног система. Ензими, такође, играју важну улогу у детоксикацији, па чак и у основним активностима у организму као што су дисање, говор, итд.
Млад човеков организам је најбогатији ензимима, док се са старошћу заступљеност ензима умањује и тим поводом се смањује човекова животна енергија. Стога, све што смо старији нама је потребнија храна богата ензимима, да бисмо на тај начин избегли потешкоће, умор и пад енергије.
У састав меда улази више од 70 разних за организам врло важних материја. Мед као храна има огромне предности када се упореди са тршчаним шећером и шећером од репе, разним врстама фабрикованих сирупа и скроба као извора енергије. У меду се налази низ органских киселина (јабучна, винска, лимунска, млечна и оксална киселина). У њему исто тако има и протеина, витамина, деривата хлорофила (ксантофила). Минерални састојци, витамини, ензими и антибактеријске материје меда дају му изузетан значај у исхрани свих категорија становништва, а у првом реду деце и старијих особа. У састав меда улазе и соли калцијума, натријума, калијума, магнезијума, гвожђа, хлора, фосфора, сумпора, јода, док неке врсте меда садрже чак и радијума.